Freya Saeys
Freya Saeys
Huisarts en Vlaams Parlementslid (Open VLD) in de commissie Welzijn en Volksgezondheid
Column

11/06/18 om 09:31 - Bijgewerkt om 10:11

Pleidooi voor eten met gezond verstand

De boeken, onderzoeken en acties over de kwalijke gevolgen van bepaalde voedselgroepen vliegen ons om de oren. Gezondheidsgoeroes roepen op om koolhydraten volledig te bannen, een milieuorganisatie bestempelt charcuterie als even schadelijk als roken en elk glas alcohol zou ons leven met dertig minuten verkorten. Een mens zou voor minder beginnen te panikeren. Terwijl het ongetwijfeld beste voedingsadvies nog altijd erg eenvoudig is: gebruik je gezond verstand.

Pleidooi voor eten met gezond verstand

"Met de adviezen 'alles met mate' en 'gebruik je gezond verstand' komen we er wel, ook zonder ons te hoeven wenden tot een leger voedingsexperts en al dan niet wetenschappelijk onderbouwde studies." © BELGA

Er gaat geen dag voorbij of we krijgen een nieuw advies over voeding voorgeschoteld. De ene keer is een glas rode wijn per dag goed voor je hart, de andere keer verkort het je levensduur. Hetzelfde verhaal met rood vlees: volgens de ene studie is het levensgevaarlijk - in de nieuwe voedseldriehoek wordt het zelfs buitenspel gezet -, terwijl andere vorsers beweren dat het essentieel is voor een volwaardig voedingspatroon. Om nog maar te zwijgen van koolhydraten. Die zijn volgens vele zelfverklaarde voedingsexperts volledig uit den boze. Ze passen namelijk niet in het eetpatroon van de jager-verzamelaar dat we volgens hen moeten nastreven.

Het is dus geen wonder dat mensen niet meer weten wat ze moeten geloven. Studies spreken elkaar tegen, opvallend vaak naargelang de lobbygroep die erachter schuilgaat. Dr. Google biedt zelden uitsluitsel en lijkt vooral gespecialiseerd in horrordiagnoses vaststellen. De rol van de huisarts als aanspreekpunt is daarom cruciaal. Zij kunnen hun patiënten wegwijs maken in de informatie-overload en op basis van de individuele situatie en noden van de patiënt een correct advies geven.

Delen

Het beste voedingsadvies is nog altijd erg eenvoudig : gebruik je gezond verstand

En dat advies is voor de meeste mensen uiteindelijk erg eenvoudig. Want we weten allemaal dat elke dag friet met stoofvlees eten ongezond is. En ja, uiteraard is het niet aangewezen om er wekelijks een fles Jack Daniëls door te jagen. Als we eerlijk zijn met onszelf, beseffen we toch allemaal dat zoiets op lange termijn niet goed voor ons is?

In principe zijn alle voedingsmiddelen toegestaan: geen enkel product verdient het om in een verdomhoekje te worden geduwd. Als advies houden we - zoals bij zovele zaken in het leven - het best de raad van onze grootmoeders in het achterhoofd: 'alles met mate' en 'je gezond verstand gebruiken'. Zo komen we er wel, ook zonder ons te hoeven wenden tot een leger voedingsexperts en al dan niet wetenschappelijk onderbouwde studies.

Lees meer over: