Een eerste initiatief komt van het Brusselse Jules Bordet Instituut gespecialiseerd in kankerzorg. Bordet stelde begin deze maand een groep patiënten samen die hulp bieden bij het oncologisch onderzoek. Afgekort heet dat Pisaro: 'Patiënten die het Instituut Steun verlenen en die Actief bijdragen bij Research in Oncologie'.

Pisaro vergadert alle drie maanden en formuleert adviezen bij academische onderzoeksprojecten van het Bordet Instituut. Een onderzoeker presenteert zijn werkzaamheden aan de patiëntengroep en noteert vervolgens alle vragen en aanbevelingen. Die feedback laat toe het project te finetunen en te verbeteren. De achterliggende filosofie is dat de patiënten ervaringsdeskundigen zijn en dus de knelpunten in de zorgverlening en de manier waarop de onderzoeksvraag gesteld wordt, kunnen beïnvloeden. En dat ze dus ook andere patiënten meer gepast kunnen aanspreken om deel te nemen.

De achterliggende filosofie is dat de patiënten ervaringsdeskundigen zijn

Ook in de geestelijke gezondheidszorg beweegt er wat. Jaren geleden al sloegen de Koning Boudewijnstichting, het Koningin Fabiolafonds en het Fonds Julie Renson de handen in elkaar. Samen hebben ze een ambitieus onderzoeks- en sensibiliseringsproject uitgewerkt dat de strijd aanbindt tegen maatschappelijke vooroordelen in de GGZ.

De drie organisaties publiceerden recentelijk een rapport dat zorgverleners in een context van zorg helpt om anders te communiceren over psychische problemen. De studie benadrukt het belang van 'peer-hulp', van een tussenpersoon met dezelfde psychische of somatische aandoening als de patiënt die behandeld wordt. Op die manier hoopt men een tegengif te vinden voor de vooroordelen die zich ook bij zorgverleners langzaamaan ontwikkelen.

Een eerste initiatief komt van het Brusselse Jules Bordet Instituut gespecialiseerd in kankerzorg. Bordet stelde begin deze maand een groep patiënten samen die hulp bieden bij het oncologisch onderzoek. Afgekort heet dat Pisaro: 'Patiënten die het Instituut Steun verlenen en die Actief bijdragen bij Research in Oncologie'. Pisaro vergadert alle drie maanden en formuleert adviezen bij academische onderzoeksprojecten van het Bordet Instituut. Een onderzoeker presenteert zijn werkzaamheden aan de patiëntengroep en noteert vervolgens alle vragen en aanbevelingen. Die feedback laat toe het project te finetunen en te verbeteren. De achterliggende filosofie is dat de patiënten ervaringsdeskundigen zijn en dus de knelpunten in de zorgverlening en de manier waarop de onderzoeksvraag gesteld wordt, kunnen beïnvloeden. En dat ze dus ook andere patiënten meer gepast kunnen aanspreken om deel te nemen.Ook in de geestelijke gezondheidszorg beweegt er wat. Jaren geleden al sloegen de Koning Boudewijnstichting, het Koningin Fabiolafonds en het Fonds Julie Renson de handen in elkaar. Samen hebben ze een ambitieus onderzoeks- en sensibiliseringsproject uitgewerkt dat de strijd aanbindt tegen maatschappelijke vooroordelen in de GGZ. De drie organisaties publiceerden recentelijk een rapport dat zorgverleners in een context van zorg helpt om anders te communiceren over psychische problemen. De studie benadrukt het belang van 'peer-hulp', van een tussenpersoon met dezelfde psychische of somatische aandoening als de patiënt die behandeld wordt. Op die manier hoopt men een tegengif te vinden voor de vooroordelen die zich ook bij zorgverleners langzaamaan ontwikkelen.