Dat is de oplossing die het kabinet van minister De Block naar voren schuift. Want in principe mogen apothekers vanaf 1 februari niet langer papieren geneesmiddelenvoorschriften met een 'oude lay-out' uitvoeren. Naar schatting zou de helft van de artsen echter nog 'oude' voorschriften gebruiken. Dat is begrijpelijk, de meeste dokters hebben nog een voorraadje in huis.

Vanaf zaterdag is het echter definitief gedaan. Als dan nog verouderde documenten gebruikt worden, dreigt de patiënt het gelag te betalen. Om dat "absoluut te vermijden en te vermijden dat de apothekers gesanctioneerd worden", stelt het kabinet de hoger genoemde werkwijze voor. Alleszins komt er geen verlenging van de overgangsperiode. Tussen 1 november 2019 en 1 februari 2020 konden nog oude en nieuwe modellen geneesmiddelenvoorschriften gebruikt worden. Die overgangsperiode was bedoeld om voorschrijvers en apothekers de kans te geven zich aan te passen en om elke negatieve impact op de patiënt te vermijden.

Er bestaat hierover nogal wat verwarring. De apothekers signaleren dat "sommige dokters" niet op de hoogte zijn dat ze een nieuw model voorschrift moeten gebruiken. Voor het kabinet De Block is het essentieel dat huisartsen zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van oude formulieren. "De apothekers kunnen de patiënten best informeren zodat niemand de hoger genoemde omslachtige manier om terugbetaling te bekomen, moet toepassen", zo luidt het.

Dat is de oplossing die het kabinet van minister De Block naar voren schuift. Want in principe mogen apothekers vanaf 1 februari niet langer papieren geneesmiddelenvoorschriften met een 'oude lay-out' uitvoeren. Naar schatting zou de helft van de artsen echter nog 'oude' voorschriften gebruiken. Dat is begrijpelijk, de meeste dokters hebben nog een voorraadje in huis. Vanaf zaterdag is het echter definitief gedaan. Als dan nog verouderde documenten gebruikt worden, dreigt de patiënt het gelag te betalen. Om dat "absoluut te vermijden en te vermijden dat de apothekers gesanctioneerd worden", stelt het kabinet de hoger genoemde werkwijze voor. Alleszins komt er geen verlenging van de overgangsperiode. Tussen 1 november 2019 en 1 februari 2020 konden nog oude en nieuwe modellen geneesmiddelenvoorschriften gebruikt worden. Die overgangsperiode was bedoeld om voorschrijvers en apothekers de kans te geven zich aan te passen en om elke negatieve impact op de patiënt te vermijden. Er bestaat hierover nogal wat verwarring. De apothekers signaleren dat "sommige dokters" niet op de hoogte zijn dat ze een nieuw model voorschrift moeten gebruiken. Voor het kabinet De Block is het essentieel dat huisartsen zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van oude formulieren. "De apothekers kunnen de patiënten best informeren zodat niemand de hoger genoemde omslachtige manier om terugbetaling te bekomen, moet toepassen", zo luidt het.