"Tot voor kort lag onze focus op robotchirurgie, en dan voornamelijk op het trainen van clinici actief in de urologie", vertelt prof. dr. Alexandre Mottrie, CEO van Orsi Academy. "Dat is nog steeds het geval, maar met de uitbreiding van ons trainingscentrum koppelen we het potentieel van robotchirurgie nu aan de kracht van medische beeldvorming, en openen we de deuren ook voor andere klinische disciplines waaronder interventionele radiologie, cardiologie, vasculaire chirurgie en orthopedie."

Siemens Healthineers plaatste in Orsi Academy onder meer een katheterisatielab en vasculaire robot, bedoeld voor minimaal invasieve ingrepen zoals het plaatsen van stents in het hart, maar ook voor neurotoepassingen.

Daarnaast leverde het ook mobiele C-bogen, ontwikkeld voor 3D-beeldvorming met behulp van röntgenstralen, die vaak bij orthopedische ingrepen gebruikt worden.

"De combinatie van robotchirurgie met medische beeldvorming opent de deuren voor een meer precieze geneeskunde bij minimaal invasieve ingrepen", legt Mottrie uit in een persbericht. "De robot verbetert de precisie van de handen van de chirurg, terwijl de beeldvorming de ogen verbetert."

En nog: "Door de robot te koppelen aan de ogen van de beeldvorming zullen we in de toekomst in staat zijn om procedures op revolutionaire manier niet enkel preciezer te maken maar ook te automatiseren met behulp van artificiële intelligentie."

De nieuwe apparatuur kost in totaal bijna 4 miljoen euro, waarvan een deel gesubsidieerd werd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

"Tot voor kort lag onze focus op robotchirurgie, en dan voornamelijk op het trainen van clinici actief in de urologie", vertelt prof. dr. Alexandre Mottrie, CEO van Orsi Academy. "Dat is nog steeds het geval, maar met de uitbreiding van ons trainingscentrum koppelen we het potentieel van robotchirurgie nu aan de kracht van medische beeldvorming, en openen we de deuren ook voor andere klinische disciplines waaronder interventionele radiologie, cardiologie, vasculaire chirurgie en orthopedie."Siemens Healthineers plaatste in Orsi Academy onder meer een katheterisatielab en vasculaire robot, bedoeld voor minimaal invasieve ingrepen zoals het plaatsen van stents in het hart, maar ook voor neurotoepassingen. Daarnaast leverde het ook mobiele C-bogen, ontwikkeld voor 3D-beeldvorming met behulp van röntgenstralen, die vaak bij orthopedische ingrepen gebruikt worden."De combinatie van robotchirurgie met medische beeldvorming opent de deuren voor een meer precieze geneeskunde bij minimaal invasieve ingrepen", legt Mottrie uit in een persbericht. "De robot verbetert de precisie van de handen van de chirurg, terwijl de beeldvorming de ogen verbetert."En nog: "Door de robot te koppelen aan de ogen van de beeldvorming zullen we in de toekomst in staat zijn om procedures op revolutionaire manier niet enkel preciezer te maken maar ook te automatiseren met behulp van artificiële intelligentie."De nieuwe apparatuur kost in totaal bijna 4 miljoen euro, waarvan een deel gesubsidieerd werd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).