Co-artsen zijn artsen die lokaal hun collega's bijstaan als die het even moeilijk hebben, als de work-life balans niet meer klopt of als de praktijkorganisatie niet loopt zoals het hoort. De co-arts wordt niet de behandelende arts van de collega, maar loopt gewoon even mee en biedt een luisterend oor. De co-arts kan ook doorverwijzen naar andere zorgverleners of organisaties.

Daarmee willen Doctors4Doctors (D4D) en Domus Medica de drempels verlagen die artsen verhinderen hulp voor zichzelf te zoeken. Tenslotte verdient elke patiënt een arts die goed in zijn vel zit, klinkt het. Annelies Van Linden, huisarts, bestuurslid D4D en coördinator van het project van de co-artsen, heeft het over een cultuurverandering: "Als de co-artsen die cultuurverandering mee lokaal in gang kunnen trekken, wordt het in de toekomst logisch dat elke (huis)arts ook een eigen huisarts heeft."

In een pilootproject werden vorig jaar al 31 co-artsen opgeleid. Dit jaar wordt het project in heel Vlaanderen uitgerold.

Praktisch

De opleiding is gratis voor huisartsen waarvan de kring lid is van Domus Medica en staat open voor alle Vlaamse en Brusselse Huisartsen.

Als de kring geen lid is van Domus Medica bedraagt de deelnameprijs 50 euro.

Eén of twee huisartsen per kring kunnen zich aanbieden voor de opleiding tot co-arts. Kleinere huisartsenkringen kunnen samen ook één co-arts aanstellen.

Co-artsen zijn artsen die lokaal hun collega's bijstaan als die het even moeilijk hebben, als de work-life balans niet meer klopt of als de praktijkorganisatie niet loopt zoals het hoort. De co-arts wordt niet de behandelende arts van de collega, maar loopt gewoon even mee en biedt een luisterend oor. De co-arts kan ook doorverwijzen naar andere zorgverleners of organisaties.Daarmee willen Doctors4Doctors (D4D) en Domus Medica de drempels verlagen die artsen verhinderen hulp voor zichzelf te zoeken. Tenslotte verdient elke patiënt een arts die goed in zijn vel zit, klinkt het. Annelies Van Linden, huisarts, bestuurslid D4D en coördinator van het project van de co-artsen, heeft het over een cultuurverandering: "Als de co-artsen die cultuurverandering mee lokaal in gang kunnen trekken, wordt het in de toekomst logisch dat elke (huis)arts ook een eigen huisarts heeft."In een pilootproject werden vorig jaar al 31 co-artsen opgeleid. Dit jaar wordt het project in heel Vlaanderen uitgerold. PraktischDe opleiding is gratis voor huisartsen waarvan de kring lid is van Domus Medica en staat open voor alle Vlaamse en Brusselse Huisartsen. Als de kring geen lid is van Domus Medica bedraagt de deelnameprijs 50 euro.Eén of twee huisartsen per kring kunnen zich aanbieden voor de opleiding tot co-arts. Kleinere huisartsenkringen kunnen samen ook één co-arts aanstellen.