Het is schrijnend hoe laag de terugbetalingen voor sommige ingrepen in ons land zijn vergeleken met de buurlanden. Wellicht bedoeld als drukkingsmiddel om de prijzen van de firma's te laten zakken, maar het helpt natuurlijk niet als de vrienden van over de grens niet volgen.

Als arts hebben we dus de keuze om nieuwe technologie zelf te bekostigen, ofwel om de patiënt toch zo goed mogelijk te behandelen met ouder en minder doeltreffend materiaal. België mag dan wel het 14de meest technologisch vooruitstrevende land ter wereld zijn, in de gezondheidszorg zijn we pas 53ste... op dezelfde hoogte als Bulgarije. Dat laatste boezemt niet veel vertrouwen in voor de toekomst, nietwaar?

We moeten het accepteren: ons leven ligt voor iedereen te grabbel

Nochtans is het begrote budget voor gezondheidszorg torenhoog. Waar vloeit al dat geld dan toch naartoe? Vorige week viel het me op dat ons nieuw favoriet vierletterwoord GDPR er ook voor iets tussen zit. Een volledige DNA-analyse opnieuw moeten aanvragen omdat moeder en dochter slaande ruzie hebben en er geen toestemming is om het dossier in te kijken. Een grapje dat enkele duizenden euro's kost en helaas niet verhaald kan worden op de kibbelende dames. Of hoe de patiënt ons kan gijzelen onder het mom van 'de privacy'.

Op straat hangen honderden camera's die ons ongevraagd voortdurend in het oog houden, Google is continu op de hoogte van onze locatie, we laten meer vingerafdrukken achter op YouTube dan op onze nieuwe identiteitskaart, en de foto's van onze strandvakantie spatten zomaar van Facebook, ... Maar er moeten wel tientallen motiveringen gelogd worden vooraleer die dringende holterregistratie gevalideerd kan worden. Het lijkt bijna alsof je geen dokter bent maar een crimineel.

Het laatste nieuwtje is dat het ziekenhuis onze e-mail beter gaat beveiligen dan de Nationale Bank. En er zijn geen ondergrondse tunnels voor snellere toegang... Mag ik de IT-dienst dan vriendelijk vragen om eerst alle spam-mail van ene Lucia te blokkeren, die - in grammaticaal incorrect Engels - nu al voor de zesde keer haar erfenis aan mij wil schenken? Ondertussen plaatsten enkele Nederlandse ziekenhuizen doodleuk zonder toestemming patiëntengegevens in de cloud op Google-servers.

We moeten het accepteren: ons leven ligt voor iedereen te grabbel. Het minste kwaad lijkt me dan toch dat uw arts voldoende medische informatie over u heeft om u snel en zonder complicaties te kunnen helpen, en zich niet enkel moet baseren op die slecht gekadreerde foto van uw laatste maaltijd...

Het is schrijnend hoe laag de terugbetalingen voor sommige ingrepen in ons land zijn vergeleken met de buurlanden. Wellicht bedoeld als drukkingsmiddel om de prijzen van de firma's te laten zakken, maar het helpt natuurlijk niet als de vrienden van over de grens niet volgen.Als arts hebben we dus de keuze om nieuwe technologie zelf te bekostigen, ofwel om de patiënt toch zo goed mogelijk te behandelen met ouder en minder doeltreffend materiaal. België mag dan wel het 14de meest technologisch vooruitstrevende land ter wereld zijn, in de gezondheidszorg zijn we pas 53ste... op dezelfde hoogte als Bulgarije. Dat laatste boezemt niet veel vertrouwen in voor de toekomst, nietwaar?Nochtans is het begrote budget voor gezondheidszorg torenhoog. Waar vloeit al dat geld dan toch naartoe? Vorige week viel het me op dat ons nieuw favoriet vierletterwoord GDPR er ook voor iets tussen zit. Een volledige DNA-analyse opnieuw moeten aanvragen omdat moeder en dochter slaande ruzie hebben en er geen toestemming is om het dossier in te kijken. Een grapje dat enkele duizenden euro's kost en helaas niet verhaald kan worden op de kibbelende dames. Of hoe de patiënt ons kan gijzelen onder het mom van 'de privacy'.Op straat hangen honderden camera's die ons ongevraagd voortdurend in het oog houden, Google is continu op de hoogte van onze locatie, we laten meer vingerafdrukken achter op YouTube dan op onze nieuwe identiteitskaart, en de foto's van onze strandvakantie spatten zomaar van Facebook, ... Maar er moeten wel tientallen motiveringen gelogd worden vooraleer die dringende holterregistratie gevalideerd kan worden. Het lijkt bijna alsof je geen dokter bent maar een crimineel.Het laatste nieuwtje is dat het ziekenhuis onze e-mail beter gaat beveiligen dan de Nationale Bank. En er zijn geen ondergrondse tunnels voor snellere toegang... Mag ik de IT-dienst dan vriendelijk vragen om eerst alle spam-mail van ene Lucia te blokkeren, die - in grammaticaal incorrect Engels - nu al voor de zesde keer haar erfenis aan mij wil schenken? Ondertussen plaatsten enkele Nederlandse ziekenhuizen doodleuk zonder toestemming patiëntengegevens in de cloud op Google-servers.We moeten het accepteren: ons leven ligt voor iedereen te grabbel. Het minste kwaad lijkt me dan toch dat uw arts voldoende medische informatie over u heeft om u snel en zonder complicaties te kunnen helpen, en zich niet enkel moet baseren op die slecht gekadreerde foto van uw laatste maaltijd...