Enkele tientallen organisaties roepengemeenten, sportclubs, ziekenhuizen, dierentuinen, kinderboerderijen, pretparken en recreatiedomeinen - daar waar veel kinderen en jongeren komen - op om hun locaties en evenementen rookvrij te maken. Want zien roken, doet roken, luidt het.
De organisaties groeperen zich onder de noemer 'Generatie Rookvrij' en ondertekenden maandag een charter om werk te maken van een rookvrije generatie. Zo willen ze ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, van de sigaret weghouden.
Concreet vragen ze verantwoordelijken bij gemeenten, sportclubs, jeugdbewegingen enz. om hun locaties of events rookvrij te maken -- ruimer dan wat de wetgever vandaag voorschrijft. Ook vroedvrouwen, gynaecologen, kinderartsen en directies van ziekenhuizen worden aangespoord om 'Generatie Rookvrij' te helpen realiseren. Als er nog rookzones worden toegestaan, moeten die uit het zicht van kinderen zijn.
Het oorspronkelijke initiatief komt van Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, maar kreeg al snel de steun van onder meer de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding.
Drie ziekenhuizen nemen een voortrekkersrol op. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, Clinique CHU UCL Site Mont-Godinne in Namen en CHU de Liège Site Notre-Dame des Bruyères maakten hun ziekenhuisdomein rookvrij met rookzones uit het zicht of hebben de principiële beslissing genomen om dat te doen. Daarnaast maken zes gemeenten hun speeltuinen en sportterreinen rookvrij. Vier kinderboerderijen doen hetzelfde met hun domein.
Uit een bevraging van Stichting tegen Kanker bij 3.500 personen blijkt dat het draagvlak voor Generatie Rookvrij onder de bevolking erg groot is, klinkt het. Zo staat 95% van de Belgen achter het recht van kinderen om rookvrij op te groeien. 85% van de Belgen wil zich inzetten voor Generatie Rookvrij en 86% vindt dat in het volgende regeerakkoord hierover afspraken moeten gemaakt worden.
Op 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, vinden ludieke acties 'Ik blaas liever bellen dan rook' plaats. Meer informatie over hoe u uw steentje kan bijdragen op generatierookvrij.be
De organisaties groeperen zich onder de noemer 'Generatie Rookvrij' en ondertekenden maandag een charter om werk te maken van een rookvrije generatie. Zo willen ze ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, van de sigaret weghouden.Concreet vragen ze verantwoordelijken bij gemeenten, sportclubs, jeugdbewegingen enz. om hun locaties of events rookvrij te maken -- ruimer dan wat de wetgever vandaag voorschrijft. Ook vroedvrouwen, gynaecologen, kinderartsen en directies van ziekenhuizen worden aangespoord om 'Generatie Rookvrij' te helpen realiseren. Als er nog rookzones worden toegestaan, moeten die uit het zicht van kinderen zijn. Het oorspronkelijke initiatief komt van Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, maar kreeg al snel de steun van onder meer de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding.Drie ziekenhuizen nemen een voortrekkersrol op. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, Clinique CHU UCL Site Mont-Godinne in Namen en CHU de Liège Site Notre-Dame des Bruyères maakten hun ziekenhuisdomein rookvrij met rookzones uit het zicht of hebben de principiële beslissing genomen om dat te doen. Daarnaast maken zes gemeenten hun speeltuinen en sportterreinen rookvrij. Vier kinderboerderijen doen hetzelfde met hun domein. Uit een bevraging van Stichting tegen Kanker bij 3.500 personen blijkt dat het draagvlak voor Generatie Rookvrij onder de bevolking erg groot is, klinkt het. Zo staat 95% van de Belgen achter het recht van kinderen om rookvrij op te groeien. 85% van de Belgen wil zich inzetten voor Generatie Rookvrij en 86% vindt dat in het volgende regeerakkoord hierover afspraken moeten gemaakt worden.Op 31 mei, de Werelddag zonder Tabak, vinden ludieke acties 'Ik blaas liever bellen dan rook' plaats. Meer informatie over hoe u uw steentje kan bijdragen op generatierookvrij.be