Oogarts Piet Noë is 'Specialist van het Jaar'

18/11/17 om 12:30 - Bijgewerkt op 20/11/17 om 10:53

Vanmiddag ontving oogarts Piet Noë uit handen van Vlaams minister voor o.a. gezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) de eerste editie van de award 'Specialist van het Jaar'. Deze verkiezing bekroont een verdienstelijke arts-specialist. Het event is een samenwerking tussen Artsenkrant/Le Journal du Médecin en het Verbond der Belgische Specialisten. Meer dan 3.000 artsen-lezers brachten hun stem uit. Dokter Philippe Devos is de Franstalige laureaat.

Oogarts Piet Noë is 'Specialist van het Jaar'

© JDB

De Vlaamse winnaar, dokter Piet Noë, is een erg geëngageerde oogarts. Momenteel werkt hij als netvlieschirurg in het Erasmus MC in Rotterdam. De voorbije jaren bracht hij echter vooral in Afrika door. Begin december verhuist hij trouwens definitief naar Rwanda. "De nood aan oogzorg is er erg groot", zegt dokter Noë in Artsenkrant. "1% van de bevolking ouder dan 50 jaar is er blind terwijl nochtans acht op de tien gevallen van blindheid te voorkomen zijn."

Op een bevolking van 12 miljoen mensen telt Rwanda echter slechts 18 oogartsen. Om aan de noden te voldoen, bouwt dokter Noë momenteel samen met een lokale collega een nieuwe oogkliniek, het Rwanda Charity Eye Hospital. Dat ziekenhuis zou begin 2018 operationeel moeten zijn en dokter Noë is zinnens de rest van zijn leven in Rwanda te blijven. Op termijn zou het ziekenhuis zelfbedruipend moeten zijn. Eventuele winst gaat naar een lokale NGO die de belangen van de allerarmste patiënten behartigt.

Objectieve criteria

Voor de verkiezing van de 'Specialist van het Jaar' ging Artsenkrant/Le Journal du Médecin niet over één nacht ijs. De redactie zocht profielen die wetenschappelijk, praktisch en maatschappelijk een meerwaarde bieden. Daartoe werden objectieve criteria uitgewerkt gebaseerd op een internationaal gevalideerde standaard. Elke arts-specialist kwam in aanmerking, ongeacht de setting waarin hij/zij werkt.

Dr. Philippe Devos

Dr. Philippe Devos

In een eerste fase droegen de verenigingen van artsen-specialisten aangesloten bij het Verbond der Belgische Specialisten (VBS) zelf kandidaten voor. Dat leverde 22 dossiers op. Vervolgens selecteerde een vakjury met onder meer de topambtenaren Pedro Facon (Volksgezondheid), Jo De Cock (Riziv) en de professoren Renaat Peleman (hoofdarts UZ Gent) en em. Alain Dewever (ULB) hieruit tien artsen, vijf Nederlands- en vijf Franstaligen. Artsenkrant stelde de vijf Nederlandstalige genomineerden voor, Le Journal du Médecin de vijf Franstaligen. Tenslotte konden de lezers stemmen op de arts-specialist van hun keuze. Niet minder dan 3.000 artsen brachten hun stem uit wat deze eerste award bijzonder representatief maakt.

De Franstalige laureaat, dokter Philippe Devos, is diensthoofd intensieve zorg en anesthesist in het universitair ziekenhuis van Luik.