De onderzoekers bestudeerden ruim 1.200 berichten op Nederlandse fora, blogs en sociale media over dit onderwerp tussen mei 2011 en april 2016. Ze vergeleken de informatie met de veiligheidsrichtlijnen van TIS (Teratologie Informatie Service), het Nederlandse kenniscentrum over mogelijke effecten van geneesmiddelen op de zwangerschap, het ongeboren kind en de borstvoeding.

Zo'n 57% van de beschreven scenario's online kwam overeen met die TIS-classificaties. De informatie was vaker incorrect met betrekking tot voorschriftplichtige medicatie dan wanneer het over OTC-geneesmiddelen ging (60 vs. 25%).

Bij medicatie waarvan de richtlijnen duidelijk zijn, namelijk 'veilig of 'niet veilig', was de informatie van de bronnen op het Internet vaker correct. "Het gaat pas echt goed mis bij de meer genuanceerde categorieën", aldus epidemioloog en hoofdonderzoeker Marleen van Gelder in de Volkskrant. "Voor medicijnen waarover niet genoeg bekend is om een advies voor zwangere vrouwen te geven waren de posts maar in 24 procent van de gevallen correct. Voor de medicatie die alleen op strikte indicatie wordt voorgeschreven was slechts 7 procent correct."

Zorgverleners moeten zich realiseren dat veel zwangere vrouwen op deze wijze aan informatie komen, het is dus uitermate belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan goede communicatie over veilig medicijngebruik tijdens de zwangerschap, zo besluiten de onderzoekers.

De onderzoekers bestudeerden ruim 1.200 berichten op Nederlandse fora, blogs en sociale media over dit onderwerp tussen mei 2011 en april 2016. Ze vergeleken de informatie met de veiligheidsrichtlijnen van TIS (Teratologie Informatie Service), het Nederlandse kenniscentrum over mogelijke effecten van geneesmiddelen op de zwangerschap, het ongeboren kind en de borstvoeding. Zo'n 57% van de beschreven scenario's online kwam overeen met die TIS-classificaties. De informatie was vaker incorrect met betrekking tot voorschriftplichtige medicatie dan wanneer het over OTC-geneesmiddelen ging (60 vs. 25%).Bij medicatie waarvan de richtlijnen duidelijk zijn, namelijk 'veilig of 'niet veilig', was de informatie van de bronnen op het Internet vaker correct. "Het gaat pas echt goed mis bij de meer genuanceerde categorieën", aldus epidemioloog en hoofdonderzoeker Marleen van Gelder in de Volkskrant. "Voor medicijnen waarover niet genoeg bekend is om een advies voor zwangere vrouwen te geven waren de posts maar in 24 procent van de gevallen correct. Voor de medicatie die alleen op strikte indicatie wordt voorgeschreven was slechts 7 procent correct."Zorgverleners moeten zich realiseren dat veel zwangere vrouwen op deze wijze aan informatie komen, het is dus uitermate belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan goede communicatie over veilig medicijngebruik tijdens de zwangerschap, zo besluiten de onderzoekers.