In normale omstandigheden krijgen studenten die het vak Cardiovascular Diseases volgen de mogelijkheid om ter plaatse een chirurgische ingreep bij te wonen in het OK. Maar de huidige omstandigheden staken daar een stokje voor.

Met behulp van een hoogtechnologische camerabril, zogenaamde smart glasses, slaagde hartchirurg prof. Wouter Oosterlinck erin om een bypass-hartoperatie in UZ Leuven te livestreamen naar zijn studenten thuis.

De bril is uitgerust met twee camera's en een microfoon. "Zo wordt het mogelijk om vanop afstand, maar toch tot in het kleinste detail, een operatie te volgen én dat vanuit het perspectief van de chirurg", klinkt het in het persbericht.

Via de technologie kunnen studenten ook vragen stellen aan hun prof. "Zelfs al hadden we in de operatiezaal aanwezig kunnen zijn, dan nog hadden we de ingreep niet zo in detail kunnen volgen. Natuurlijk mis je de fysieke beleving, maar in dit geval was het een prima alternatief", reageert studente Charlotte Verlinde.

De prof. bekijkt of en hoe de smart glasses in de toekomst breder kunnen ingezet worden. "De technologie is niet alleen bruikbaar om operaties in beeld te brengen. Studenten kunnen zo bijvoorbeeld vanop afstand een consultatie volgen", klinkt het.

Specialisten van Medtronic, die de smart glasses ontwikkelden samen met technologiebedrijf Rods & Cones, controleren de opname., Dries Rengle
Specialisten van Medtronic, die de smart glasses ontwikkelden samen met technologiebedrijf Rods & Cones, controleren de opname. © Dries Rengle
In normale omstandigheden krijgen studenten die het vak Cardiovascular Diseases volgen de mogelijkheid om ter plaatse een chirurgische ingreep bij te wonen in het OK. Maar de huidige omstandigheden staken daar een stokje voor.Met behulp van een hoogtechnologische camerabril, zogenaamde smart glasses, slaagde hartchirurg prof. Wouter Oosterlinck erin om een bypass-hartoperatie in UZ Leuven te livestreamen naar zijn studenten thuis. De bril is uitgerust met twee camera's en een microfoon. "Zo wordt het mogelijk om vanop afstand, maar toch tot in het kleinste detail, een operatie te volgen én dat vanuit het perspectief van de chirurg", klinkt het in het persbericht.Via de technologie kunnen studenten ook vragen stellen aan hun prof. "Zelfs al hadden we in de operatiezaal aanwezig kunnen zijn, dan nog hadden we de ingreep niet zo in detail kunnen volgen. Natuurlijk mis je de fysieke beleving, maar in dit geval was het een prima alternatief", reageert studente Charlotte Verlinde.De prof. bekijkt of en hoe de smart glasses in de toekomst breder kunnen ingezet worden. "De technologie is niet alleen bruikbaar om operaties in beeld te brengen. Studenten kunnen zo bijvoorbeeld vanop afstand een consultatie volgen", klinkt het.