Vooral vrouwen laten zich opereren:7 op de 10 obesitasoperaties gebeurt bij vrouwen. Zij laten zich doorgaans ook vroeger opereren (40 jaar) dan mannen (44 jaar).

Gastric bypass (57%) en de sleeve (40%) zijn de populairste operaties, al zijn er wel regionale verschillen merken de Onafhankelijke Ziekenfondsen op. Zo kiezen Vlamingen het vaakst voor een bypass, Walen gaan voor een sleeve. Een maagring wordt nauwelijks nog uitgevoerd (3% van de operaties).

Financieel toegankelijk

Ook de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen tussen 2010 en 2016 de lucht in. Er is een toename van 53% voor alle soorten operaties samen, stellen de auteurs van de studie vast (+ 61% voor een bypass, + 60% voor een sleeve en +29% voor een maagring).

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een financieel toegankelijk traject voor en na de operatie. Uit de studie blijkt namelijk dat slechts 5% van de mensen die een ingreep ondergaan afkomstig is uit een lagere sociale klasse, terwijl obesitas meer voorkomt bij deze bevolkingsgroep. "We mogen er dus van uitgaan dat het hoge prijskaartje van een operatie voor hen meespeelt."

Volgens OESO-cijfers uit 2015 heeft een op de twee Belgen ouder dan 15 jaar overgewicht. Bijna 1 op de 5 (18,6%) kampt met 'obesitas'. Cijfers die volgens de OESO tegen 2030 wel eens verdubbeld zouden kunnen zijn.

Vooral vrouwen laten zich opereren:7 op de 10 obesitasoperaties gebeurt bij vrouwen. Zij laten zich doorgaans ook vroeger opereren (40 jaar) dan mannen (44 jaar).Gastric bypass (57%) en de sleeve (40%) zijn de populairste operaties, al zijn er wel regionale verschillen merken de Onafhankelijke Ziekenfondsen op. Zo kiezen Vlamingen het vaakst voor een bypass, Walen gaan voor een sleeve. Een maagring wordt nauwelijks nog uitgevoerd (3% van de operaties).Financieel toegankelijkOok de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen tussen 2010 en 2016 de lucht in. Er is een toename van 53% voor alle soorten operaties samen, stellen de auteurs van de studie vast (+ 61% voor een bypass, + 60% voor een sleeve en +29% voor een maagring).De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een financieel toegankelijk traject voor en na de operatie. Uit de studie blijkt namelijk dat slechts 5% van de mensen die een ingreep ondergaan afkomstig is uit een lagere sociale klasse, terwijl obesitas meer voorkomt bij deze bevolkingsgroep. "We mogen er dus van uitgaan dat het hoge prijskaartje van een operatie voor hen meespeelt."