Eerder kondigde Maggie De Block (Open VLD) aan 92 miljoen euro te willen besparen in de ziekenhuissector in 2017. Als gevolg daarvan zouden de eindeloopbaanmaatregelen aangepast worden.

In de marge van de betoging liet de minister van Volksgezondheid aan VRT-nieuws weten dat er voor de mensen die nu al recht hebben op zogenaamde rimpeldagen niets verandert. Momenteel krijgen 45- tot 50-jarige werknemers in de zorgsector één vakantiedag per maand of twaalf dagen per jaar extra. Op 50 en 55 jaar komen daar telkens nog eens 12 dagen bij. Een werknemer ouder dan 55 jaar kan zo rekenen op 36 extra vakantiedagen bovenop zijn gewone vakantie.

De liberale politica wil wel bekijken of dit systeem houdbaar is voor toekomstige werknemers in die leeftijdscategorie. "We moeten bekijken of we ons dit systeem nog kunnen permitteren." Ze benadrukt dat het niet de bedoeling is om het volledige systeem van rimpeldagen op termijn af te schaffen. De voorstellen worden momenteel besproken met de sociale partners.

Betere omkadering

Wat de Vlaamse sectoren betreft, dienden de vakbonden een eisencahier in om onderhandelingen op te starten. In tegenstelling tot de sectoren die federaal gefinancierd worden (bv. de ziekenhuizen), is er in de Vlaamse sectoren namelijk nog geen sprake van een aanpassing van de eindeloopbaanmaatregelen.

"Het is te verantwoorden dat - uiteraard mits een transitieperiode - een persoon van 45 jaar niet meer als een "oudere" werknemer wordt beschouwd", reageert Zorgnet-Icuro op de plannen.

"Maar moet daartegenover staan dat de patiëntenzorg beter omkaderd wordt. Onze zorgmedewerkers langer laten werken en meer arbeidsdagen laten presteren moet gepaard gaan met acties om het werk meer werkbaar te maken doorheen de hele loopbaan. Concepten zoals loopbaansparen verdienen daarbij alle aandacht."

De vrijgekomen middelen moeten in elk geval behouden blijven voor de zorgsector, zegt de zorgkoepel nog, en aangewend worden om de globale personeelsnorm op te trekken.

Met de actie kunnen mensen hinder verwachten in ziekenhuizen, woonzorgcentra, zorginstellingen, kinderopvang en culturele centra.

Eerder kondigde Maggie De Block (Open VLD) aan 92 miljoen euro te willen besparen in de ziekenhuissector in 2017. Als gevolg daarvan zouden de eindeloopbaanmaatregelen aangepast worden.In de marge van de betoging liet de minister van Volksgezondheid aan VRT-nieuws weten dat er voor de mensen die nu al recht hebben op zogenaamde rimpeldagen niets verandert. Momenteel krijgen 45- tot 50-jarige werknemers in de zorgsector één vakantiedag per maand of twaalf dagen per jaar extra. Op 50 en 55 jaar komen daar telkens nog eens 12 dagen bij. Een werknemer ouder dan 55 jaar kan zo rekenen op 36 extra vakantiedagen bovenop zijn gewone vakantie.De liberale politica wil wel bekijken of dit systeem houdbaar is voor toekomstige werknemers in die leeftijdscategorie. "We moeten bekijken of we ons dit systeem nog kunnen permitteren." Ze benadrukt dat het niet de bedoeling is om het volledige systeem van rimpeldagen op termijn af te schaffen. De voorstellen worden momenteel besproken met de sociale partners. Betere omkaderingWat de Vlaamse sectoren betreft, dienden de vakbonden een eisencahier in om onderhandelingen op te starten. In tegenstelling tot de sectoren die federaal gefinancierd worden (bv. de ziekenhuizen), is er in de Vlaamse sectoren namelijk nog geen sprake van een aanpassing van de eindeloopbaanmaatregelen. "Het is te verantwoorden dat - uiteraard mits een transitieperiode - een persoon van 45 jaar niet meer als een "oudere" werknemer wordt beschouwd", reageert Zorgnet-Icuro op de plannen."Maar moet daartegenover staan dat de patiëntenzorg beter omkaderd wordt. Onze zorgmedewerkers langer laten werken en meer arbeidsdagen laten presteren moet gepaard gaan met acties om het werk meer werkbaar te maken doorheen de hele loopbaan. Concepten zoals loopbaansparen verdienen daarbij alle aandacht." De vrijgekomen middelen moeten in elk geval behouden blijven voor de zorgsector, zegt de zorgkoepel nog, en aangewend worden om de globale personeelsnorm op te trekken. Met de actie kunnen mensen hinder verwachten in ziekenhuizen, woonzorgcentra, zorginstellingen, kinderopvang en culturele centra.