Dat heeft topvrouw van NHS Engeland Amanda Pritchard afgelopen weekend gezegd in The Guardian.

De overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de Britse gezondheidszorg kreunt. Dat is in deze periode een jaarlijks terugkerend fenomeen met de golf aan winterinfecties, met het grote verschil weliswaar dat het zorgsysteem ook een nieuwe opstoot aan coronagevallen moet opvangen en nog kampt met de gevolgen van de coronacrisis, zoals personeelsuitval.

Daar komt bij dat verschillende beroepsgroepen zoals de ambulanciers en verpleegkundigen de afgelopen maanden meerdere dagen het werk neerleg(d)en wegens onvrede met lonen en arbeidsvoorwaarden. In januari staan nog meer stakingen gepland. De (jonge) artsen dreigen met een staking van 72 uur in maart.

De NHS staat momenteel onder grotere druk in vergelijking met in het heetst van de pandemie, zegt NHS Engeland-topvrouw Amanda Pritchard.

Uit gegevens van NHS Engeland blijkt dat de gemiddelde reactietijd voor mensen die een ambulance nodig hebben voor een beroerte, ernstige brandwonden of pijn op de borst in december jl. 93 minuten bedroeg. Dat is vijf keer zolang als de beoogde aanrijtijd van 18 minuten. Eens op de spoed moest een recordaantal patiënten afgelopen maand meer dan 12 uur wachten, zo bericht The Guardian nog.

De coronacrisis heeft het Britse zorgsysteem ontredderd, veel personeelsleden zijn uitgevallen of uit de zorg gestapt. Volgens Pritchard is de NHS nog maar halfweg de herstelperiode na de covidcrisis en kan het nog twee jaar duren vooraleer de Britse gezondheidszorg op adem komt.

Nog volgens de topvrouw was de NHS voor de crisis te afhankelijk van buitenlandse zorgpersoneel. Om het personeelstekort aan te pakken, roept ze universiteiten op om het aantal opleidingsplaatsen voor zorgverleners en -medewerkers te verhogen.

Administratie bij opname

De berg formulieren die zorgverleners moeten invullen bij opname van een patiënt, zal de wachttijden en vlotte gang van zaken er niet op verbeteren. Dat is het punt dat de Engelse arts Charles Armitage op Twitter wil maken met een foto van een zorgmedewerker die naast een rij papieren ligt.

Dat zijn de formulieren die een NHS-verpleegkundige in het VK moet invullen wanneer een patiënt opgenomen wordt, licht hij toe.

Op de foto is veel reactie gekomen, zowel uit het VK als uit Vlaanderen en Nederland - waar ook initiatieven lopen tegen de administratieve overlast voor zorgverleners en 'regeldruk' in de zorg.

"Hoewel in ons land gelukkig data digitaal verzameld wordt (sic) in de EPD's, is niet uit te sluiten dat het aantal variabelen voor opname digitaal en analoog gelijk is. We heben geen workforce crisis, maar onze workforce is het verkeerde werk gaan doen", reageert Maurice van den Bosch op LinkedIn, voorzitter van het OLVG in Amsterdam.

De Vlaamse huisarts Nicole Dekker, mede-iniatiatiefneemster van de actie 'Blauwe Krokodil', zegt daarop: "Volmondig mee akkoord dat (zinloos) papierwerk niet bijdraagt tot de oplossing! #zinloosattest"

Charles Armitage, Twitter
© Charles Armitage, Twitter

Dat heeft topvrouw van NHS Engeland Amanda Pritchard afgelopen weekend gezegd in The Guardian. De overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de Britse gezondheidszorg kreunt. Dat is in deze periode een jaarlijks terugkerend fenomeen met de golf aan winterinfecties, met het grote verschil weliswaar dat het zorgsysteem ook een nieuwe opstoot aan coronagevallen moet opvangen en nog kampt met de gevolgen van de coronacrisis, zoals personeelsuitval. Daar komt bij dat verschillende beroepsgroepen zoals de ambulanciers en verpleegkundigen de afgelopen maanden meerdere dagen het werk neerleg(d)en wegens onvrede met lonen en arbeidsvoorwaarden. In januari staan nog meer stakingen gepland. De (jonge) artsen dreigen met een staking van 72 uur in maart. De NHS staat momenteel onder grotere druk in vergelijking met in het heetst van de pandemie, zegt NHS Engeland-topvrouw Amanda Pritchard. Uit gegevens van NHS Engeland blijkt dat de gemiddelde reactietijd voor mensen die een ambulance nodig hebben voor een beroerte, ernstige brandwonden of pijn op de borst in december jl. 93 minuten bedroeg. Dat is vijf keer zolang als de beoogde aanrijtijd van 18 minuten. Eens op de spoed moest een recordaantal patiënten afgelopen maand meer dan 12 uur wachten, zo bericht The Guardian nog.De coronacrisis heeft het Britse zorgsysteem ontredderd, veel personeelsleden zijn uitgevallen of uit de zorg gestapt. Volgens Pritchard is de NHS nog maar halfweg de herstelperiode na de covidcrisis en kan het nog twee jaar duren vooraleer de Britse gezondheidszorg op adem komt. Nog volgens de topvrouw was de NHS voor de crisis te afhankelijk van buitenlandse zorgpersoneel. Om het personeelstekort aan te pakken, roept ze universiteiten op om het aantal opleidingsplaatsen voor zorgverleners en -medewerkers te verhogen.