Geachte dames en heren politici,

Wat een triomf op sportvlak het voorbije jaar. Het kon niet op hoe een kleine natie grote resultaten liet noteren waarbij andere, veel prominentere naties een ferme neus gezet werd. Met net nog iets meer lef hadden we nog een fermere vuist kunnen maken!

Tot daar het goede nieuws. 2018 was een rampjaar op vlak van de natuurelementen en niet alleen voor ons landje. De beurs deed het ook allesbehalve goed.

De grootste ramp echter, werd beleefd op politiek vlak. Onvoorstelbaar hoe jullie er een potje van gemaakt hebben. Politiek werd niet meer bedreven om voorstellen en problemen uit te werken. Het onderwerp deed er niet meer toe. Wel wie wat voorstelde, los van het onderwerp. De hoofddoek, 21 of 20 migranten per dag toelaten; heeft Sinterklaas een Zwarte Piet, een roetpiet of helemaal geen piet. Pariteit qua sekse: bekwaamheid telt niet meer mee.

Jullie zijn door ons verkozen om onze belangen te verdedigen, om ons zekerheid te geven. In plaats hiervan wordt jullie ego op de eerste plaats gezet. De man wordt gespeeld, niet de bal. In voetbal is dit een rode kaart: uitsluiting. Jullie modderen maar aan. Als reactie zien we dan acties van de gele hesjes. Begrijpelijk. Op zijn beurt wordt dit protest uitgebuit door niksnutten die gretig gebruik maken van de situatie om anoniem en ongestraft politie aan te vallen en amok te maken.

Viva de sociale media, ideaal voermiddel om guerrilla te voeren. Wat hebben Feyenoord-hooligans te zoek in Brussel? Wat doet het gerecht? Vroeger werd er stringent toegezien dat de scheiding der machten absoluut was: politiek, bemoei je niet met de rechtspraak. Nu moeten we stilaan met lede ogen aanzien dat de individuele rechter zijn mening gaat opleggen aan de politiek.

Ondertussen gaat ook de pers niet vrijuit. Tendentieuze berichtgeving met spreekruimte voor het individu dat vrijuit zijn mening kan spuien, los van objectiviteit - toch nog altijd de functie van een reporter dacht ik - namelijk objectieve nieuwsgaring en berichten ervan. De Wetstraat is jammer genoeg een kletsstraat geworden, een vaudeville.

Ondertussen falen jullie in jullie fundamentele taken, namelijk de basale voorzieningen van de burger vrijwaren. Stroomonderbreking in de winter. Omdat jullie geen keuze durven of willen maken op vlak van energiebeleid. De kerncentrales worden dan maar naar voor geschoven als de grote oorzaak van het probleem. Kernvrij tegen het jaar stillekes? Ondertussen wordt niet meer geïnvesteerd in een degelijk onderhoud van de kerncentrales (waarom nog investeren in onderhoud als ze toch gesloten worden?) met alle onderbrekingen van dien. Watertekort in de zomer, een andere primaire behoefte. 't Is uiteraard de schuld van de grillen van de natuur.

Tot mijn spijt achtbare politici: jullie zijn dit jaar grandioos gebuisd.

Geachte dames en heren politici,Wat een triomf op sportvlak het voorbije jaar. Het kon niet op hoe een kleine natie grote resultaten liet noteren waarbij andere, veel prominentere naties een ferme neus gezet werd. Met net nog iets meer lef hadden we nog een fermere vuist kunnen maken!Tot daar het goede nieuws. 2018 was een rampjaar op vlak van de natuurelementen en niet alleen voor ons landje. De beurs deed het ook allesbehalve goed.De grootste ramp echter, werd beleefd op politiek vlak. Onvoorstelbaar hoe jullie er een potje van gemaakt hebben. Politiek werd niet meer bedreven om voorstellen en problemen uit te werken. Het onderwerp deed er niet meer toe. Wel wie wat voorstelde, los van het onderwerp. De hoofddoek, 21 of 20 migranten per dag toelaten; heeft Sinterklaas een Zwarte Piet, een roetpiet of helemaal geen piet. Pariteit qua sekse: bekwaamheid telt niet meer mee. Jullie zijn door ons verkozen om onze belangen te verdedigen, om ons zekerheid te geven. In plaats hiervan wordt jullie ego op de eerste plaats gezet. De man wordt gespeeld, niet de bal. In voetbal is dit een rode kaart: uitsluiting. Jullie modderen maar aan. Als reactie zien we dan acties van de gele hesjes. Begrijpelijk. Op zijn beurt wordt dit protest uitgebuit door niksnutten die gretig gebruik maken van de situatie om anoniem en ongestraft politie aan te vallen en amok te maken. Viva de sociale media, ideaal voermiddel om guerrilla te voeren. Wat hebben Feyenoord-hooligans te zoek in Brussel? Wat doet het gerecht? Vroeger werd er stringent toegezien dat de scheiding der machten absoluut was: politiek, bemoei je niet met de rechtspraak. Nu moeten we stilaan met lede ogen aanzien dat de individuele rechter zijn mening gaat opleggen aan de politiek. Ondertussen gaat ook de pers niet vrijuit. Tendentieuze berichtgeving met spreekruimte voor het individu dat vrijuit zijn mening kan spuien, los van objectiviteit - toch nog altijd de functie van een reporter dacht ik - namelijk objectieve nieuwsgaring en berichten ervan. De Wetstraat is jammer genoeg een kletsstraat geworden, een vaudeville. Ondertussen falen jullie in jullie fundamentele taken, namelijk de basale voorzieningen van de burger vrijwaren. Stroomonderbreking in de winter. Omdat jullie geen keuze durven of willen maken op vlak van energiebeleid. De kerncentrales worden dan maar naar voor geschoven als de grote oorzaak van het probleem. Kernvrij tegen het jaar stillekes? Ondertussen wordt niet meer geïnvesteerd in een degelijk onderhoud van de kerncentrales (waarom nog investeren in onderhoud als ze toch gesloten worden?) met alle onderbrekingen van dien. Watertekort in de zomer, een andere primaire behoefte. 't Is uiteraard de schuld van de grillen van de natuur. Tot mijn spijt achtbare politici: jullie zijn dit jaar grandioos gebuisd.