Het gaat om alle inwoners van Zwijndrecht en de Antwerpse linkeroever, in Beveren kunnen de inwoners van Melsele en Kallo zich aanmelden en daarnaast nog 127 adressen in de gemeente Kruibeke.

In de zomer van vorig jaar gebeurde zo'n bloedonderzoek al bij 796 omwonenden die binnen een straal van 3 km woonden.

Bij dat bloedonderzoek bleek dat de meerderheid van de deelnemers te hoge PFOS-waarden in het bloed had. Zorg en Gezondheid breidde de no regret-maatregelen (maatregelen die de Vlaamse overheid nam naar aanleiding van de PFAS-vervuiling rond Zwijndrecht, zie verder) rond de fabriek daarop uit naar een straal van 5 km.

Alle omwonenden binnen de 5 km krijgen nu ook de kans om hun bloed te laten onderzoeken.

Zorg en Gezondheid stelt daarvoor een online aanmeldingssysteem open. Zo krijgt het zicht op het aantal geïnteresseerde omwonenden, om de organisatie van de bloedonderzoeken beter te kunnen organiseren. Het agentschap vraagt geïnteresseerden om zoveel als mogelijk aan te melden voor 1 juni.

In tegenstelling tot het vorige bloedonderzoek, kunnen nu ook kinderen jonger dan 12 jaar zich aanmelden. In totaal komen zo'n 60 à 70.000 personen in aanmerking.

De bloedonderzoeken zelf zullen in het najaar starten. Door beperkingen in de labocapaciteit zullen de bloedafnames echter over meerdere jaren gespreid moeten worden, zo laat Zorg en Gezondheid weten. Het algemene principe is dat wie dichter bij de 3M-fabriek komt, eerst aan de beurt zal komen.

Nadelige gezondheidsgevolgen

Vorig jaar kwam de vervuiling door de chemische fabriek 3M aan het licht door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding. In de grond op de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Sinds 26 oktober 2021 gelden er ('no regret') maatregelen voor iedereen die in een straal van 1,5 tot 3 km van de 3M-zone woont, werkt of naar school gaat, zoals bv. geen eieren eten van eigen kippen of zelfgeteeld kleinvee.

Op basis van een PFAS-bloedresultaat kan niet voorspeld worden welke nadelige gezondheidsgevolgen er zijn of zullen komen, stelt het agentschap Zorg en Gezond in een persbericht. "Wel geeft het mensen een zicht op hun persoonlijke, opgebouwde blootstelling en kan het motiverend werken om goed de no regret-maatregelen op te volgen om bijkomende blootstelling aan PFAS-verbindingen zoveel als mogelijk te vermijden."

Het gaat om alle inwoners van Zwijndrecht en de Antwerpse linkeroever, in Beveren kunnen de inwoners van Melsele en Kallo zich aanmelden en daarnaast nog 127 adressen in de gemeente Kruibeke.In de zomer van vorig jaar gebeurde zo'n bloedonderzoek al bij 796 omwonenden die binnen een straal van 3 km woonden. Bij dat bloedonderzoek bleek dat de meerderheid van de deelnemers te hoge PFOS-waarden in het bloed had. Zorg en Gezondheid breidde de no regret-maatregelen (maatregelen die de Vlaamse overheid nam naar aanleiding van de PFAS-vervuiling rond Zwijndrecht, zie verder) rond de fabriek daarop uit naar een straal van 5 km. Alle omwonenden binnen de 5 km krijgen nu ook de kans om hun bloed te laten onderzoeken. Zorg en Gezondheid stelt daarvoor een online aanmeldingssysteem open. Zo krijgt het zicht op het aantal geïnteresseerde omwonenden, om de organisatie van de bloedonderzoeken beter te kunnen organiseren. Het agentschap vraagt geïnteresseerden om zoveel als mogelijk aan te melden voor 1 juni. In tegenstelling tot het vorige bloedonderzoek, kunnen nu ook kinderen jonger dan 12 jaar zich aanmelden. In totaal komen zo'n 60 à 70.000 personen in aanmerking.De bloedonderzoeken zelf zullen in het najaar starten. Door beperkingen in de labocapaciteit zullen de bloedafnames echter over meerdere jaren gespreid moeten worden, zo laat Zorg en Gezondheid weten. Het algemene principe is dat wie dichter bij de 3M-fabriek komt, eerst aan de beurt zal komen.Nadelige gezondheidsgevolgenVorig jaar kwam de vervuiling door de chemische fabriek 3M aan het licht door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding. In de grond op de werf werden hoge concentraties van de chemische stof PFOS gevonden, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken.Sinds 26 oktober 2021 gelden er ('no regret') maatregelen voor iedereen die in een straal van 1,5 tot 3 km van de 3M-zone woont, werkt of naar school gaat, zoals bv. geen eieren eten van eigen kippen of zelfgeteeld kleinvee.Op basis van een PFAS-bloedresultaat kan niet voorspeld worden welke nadelige gezondheidsgevolgen er zijn of zullen komen, stelt het agentschap Zorg en Gezond in een persbericht. "Wel geeft het mensen een zicht op hun persoonlijke, opgebouwde blootstelling en kan het motiverend werken om goed de no regret-maatregelen op te volgen om bijkomende blootstelling aan PFAS-verbindingen zoveel als mogelijk te vermijden."