Titularis is prof. dr. Elke Van Hoof. Prof. Van Hoof wil bestuderen of de (re)integratie van mensen met kanker op de arbeidsmarkt vergroot kan worden door in te zetten op coaching.

Voorbeelden van coaching tijdens en na kanker zijn onder meer selfmanagement, het hervinden van een nieuw evenwicht na ziekte, werkhervatting, life coaching, voedingcoaching en loopbaanbegeleiding. "Maar al deze initiatieven zijn gefragmenteerd, bestaan in verschillende vormen en verschijnen in alle fasen van de kankerbehandeling", zegt prof. Elke Van Hoof. Een conceptualisatie is meer dan ooit nodig, meent zij.

Ook is er weinig of geen zicht op de impact van deze technieken op het welzijn van de gecoachte persoon. "Er zijn nog geen effectiviteits- of impactmetingen beschikbaar", aldus Van Hoof.

Samen met prof. dr. Emmanuelle Zech (UC Louvain) en prof. dr. Lode Godderis (KU Leuven) wil zij komen tot een wetenschappelijke definiëring van coaching tijdens en na kanker.

Stichting Tegen Kanker en The Majin Foundation financieren het onderzoek. "Opleidingsmogelijkheden tot professionele coach aangepast aan de kankerproblematiek tijdens en na de ziekte, zijn eerder zeldzaam, terwijl we een grote vraag krijgen hiernaar. Deze thematiek ligt ons bijzonder aan het hart en daarom zijn we enkele maanden geleden met de Majin Foundation gestart aan een pilootproject voor opleiding van coaches. Vandaag willen we dankzij deze leerstoel nog verder gaan", zegt Benoît Koerperich, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.

Titularis is prof. dr. Elke Van Hoof. Prof. Van Hoof wil bestuderen of de (re)integratie van mensen met kanker op de arbeidsmarkt vergroot kan worden door in te zetten op coaching.Voorbeelden van coaching tijdens en na kanker zijn onder meer selfmanagement, het hervinden van een nieuw evenwicht na ziekte, werkhervatting, life coaching, voedingcoaching en loopbaanbegeleiding. "Maar al deze initiatieven zijn gefragmenteerd, bestaan in verschillende vormen en verschijnen in alle fasen van de kankerbehandeling", zegt prof. Elke Van Hoof. Een conceptualisatie is meer dan ooit nodig, meent zij.Ook is er weinig of geen zicht op de impact van deze technieken op het welzijn van de gecoachte persoon. "Er zijn nog geen effectiviteits- of impactmetingen beschikbaar", aldus Van Hoof. Samen met prof. dr. Emmanuelle Zech (UC Louvain) en prof. dr. Lode Godderis (KU Leuven) wil zij komen tot een wetenschappelijke definiëring van coaching tijdens en na kanker.Stichting Tegen Kanker en The Majin Foundation financieren het onderzoek. "Opleidingsmogelijkheden tot professionele coach aangepast aan de kankerproblematiek tijdens en na de ziekte, zijn eerder zeldzaam, terwijl we een grote vraag krijgen hiernaar. Deze thematiek ligt ons bijzonder aan het hart en daarom zijn we enkele maanden geleden met de Majin Foundation gestart aan een pilootproject voor opleiding van coaches. Vandaag willen we dankzij deze leerstoel nog verder gaan", zegt Benoît Koerperich, algemeen directeur van Stichting tegen Kanker.