Feitelijk herziet de Hoge Gezondheidsraad hiermee haar eerdere 'aanbevelingen inzake sterilisatietechnieken' uit 1993 en 2006. Want, zo motiveert de Hoge raad, sterilisatie van medische hulpmiddelen is één van de maatregelen tegen zorg-gerelateerde infecties. En vermits de gebruikte sterilisatietechnieken in permanente ontwikkeling zijn, drong een herziening zich op.

Samenwerking

Deze 'good practices' stoomde men klaar na twee jaar van intense samenwerking met experten uit het veld. Ze zijn gebaseerd op de vigerende wetgeving, op normen en naslagwerken. "De aanbevelingen," zo luidt het, "bevatten de nodige sleutelelementen om de eisende kwaliteitsdoelstellingen voor de medische hulpmiddelen te halen."

Methoden

De nieuwe aanbevelingen richten zich tot verzorgingsinstellingen en externe sterilisatiepartners. Ze vormen een praktische leidraad die de nodige stappen beschrijft voor een goede behandeling van medische hulpmiddelen en voor het behoud van de steriliteit tot het gebruik.

Het document geeft het belang weer van de aanbevolen sterilisatiemethoden en legt ze ook uit. Sterilisatie kan bijvoorbeeld gebeuren met fysische (bijvoorbeeld verzadigde stoom) of met chemische middelen (bijvoorbeeld waterstofperoxide). Verder geeft men voor elk apparaat in een centrale sterilisatieafdeling kwalificaties, validatienormen en routinecontroles aan.

Traceerbaarheid

De Raad geeft ook een aantal aanbevelingen inzake verpakking, transport, opslag en houdbaarheid van steriele medische hulpmiddelen en over de infrastructuur van de lokalen.

Tot slot gaat het ook over de traceerbaarheid van steriele medische hulpmiddelen gekaderd in de invoering van een kwaliteitssysteem op de sterilisatieafdeling.

Het volledige advieshttps://www.health.belgium.be/nl/brochure-good-practices-voor-sterilisatie-van-medische-hulpmiddelen-hgr-9256

Feitelijk herziet de Hoge Gezondheidsraad hiermee haar eerdere 'aanbevelingen inzake sterilisatietechnieken' uit 1993 en 2006. Want, zo motiveert de Hoge raad, sterilisatie van medische hulpmiddelen is één van de maatregelen tegen zorg-gerelateerde infecties. En vermits de gebruikte sterilisatietechnieken in permanente ontwikkeling zijn, drong een herziening zich op. Deze 'good practices' stoomde men klaar na twee jaar van intense samenwerking met experten uit het veld. Ze zijn gebaseerd op de vigerende wetgeving, op normen en naslagwerken. "De aanbevelingen," zo luidt het, "bevatten de nodige sleutelelementen om de eisende kwaliteitsdoelstellingen voor de medische hulpmiddelen te halen."De nieuwe aanbevelingen richten zich tot verzorgingsinstellingen en externe sterilisatiepartners. Ze vormen een praktische leidraad die de nodige stappen beschrijft voor een goede behandeling van medische hulpmiddelen en voor het behoud van de steriliteit tot het gebruik.Het document geeft het belang weer van de aanbevolen sterilisatiemethoden en legt ze ook uit. Sterilisatie kan bijvoorbeeld gebeuren met fysische (bijvoorbeeld verzadigde stoom) of met chemische middelen (bijvoorbeeld waterstofperoxide). Verder geeft men voor elk apparaat in een centrale sterilisatieafdeling kwalificaties, validatienormen en routinecontroles aan. De Raad geeft ook een aantal aanbevelingen inzake verpakking, transport, opslag en houdbaarheid van steriele medische hulpmiddelen en over de infrastructuur van de lokalen. Tot slot gaat het ook over de traceerbaarheid van steriele medische hulpmiddelen gekaderd in de invoering van een kwaliteitssysteem op de sterilisatieafdeling.Het volledige advieshttps://www.health.belgium.be/nl/brochure-good-practices-voor-sterilisatie-van-medische-hulpmiddelen-hgr-9256