Hoe kijken de 60-plussers in België aan tegen het ouder worden en het eventuele verlies van autonomie?

Hoe bereiden zij zich daarop voor? Wat zijn hun behoeften? Deze en andere vragen stelde de Koning Boudewijnstichting aan 2000 niet-hulpbehoevende Belgische ouderen tussen 60 en 85 jaar oud. Om de drie jaar zal de Stichting het onderzoek herhalen om de evoluties ter zake op te volgen.

Uit de resultaten blijkt dat een 68% van de senioren (zeer) positief aankijkt tegen het ouder worden. "Dat verklaart misschien waarom slechts een kleine minderheid (26%) van de respondenten al concrete acties heeft ondernomen om zich op de nieuwe levensfase voor te bereiden", klinkt het in de studie. Met name bij jonge senioren (jonger dan 70) en mensen die gezond zijn, zijn er maar zeer weinigen die zich voorbereiden op hun oude dag.

Opvallend is dat als 60-plussers al aan later denken, ze zich vooral zorgen maken over hun financiën. "Ver vóór het zorgen voor een aangepaste woning en het aanhouden van een actieve levensstijl." De vrees voor inkomensverlies is ook de belangrijkste drijfveer van degenen die al over hun oude dag hebben nagedacht.

Volgens de ondervraagde ouderen heeft een goede gezondheid overigens meer te maken met geluk dan met een gezonde levensstijl. Bij wie het risico loopt op gezondheidsproblemen, denken nog meer mensen er zo over.

Hoe kijken de 60-plussers in België aan tegen het ouder worden en het eventuele verlies van autonomie?Hoe bereiden zij zich daarop voor? Wat zijn hun behoeften? Deze en andere vragen stelde de Koning Boudewijnstichting aan 2000 niet-hulpbehoevende Belgische ouderen tussen 60 en 85 jaar oud. Om de drie jaar zal de Stichting het onderzoek herhalen om de evoluties ter zake op te volgen.Uit de resultaten blijkt dat een 68% van de senioren (zeer) positief aankijkt tegen het ouder worden. "Dat verklaart misschien waarom slechts een kleine minderheid (26%) van de respondenten al concrete acties heeft ondernomen om zich op de nieuwe levensfase voor te bereiden", klinkt het in de studie. Met name bij jonge senioren (jonger dan 70) en mensen die gezond zijn, zijn er maar zeer weinigen die zich voorbereiden op hun oude dag.Opvallend is dat als 60-plussers al aan later denken, ze zich vooral zorgen maken over hun financiën. "Ver vóór het zorgen voor een aangepaste woning en het aanhouden van een actieve levensstijl." De vrees voor inkomensverlies is ook de belangrijkste drijfveer van degenen die al over hun oude dag hebben nagedacht.Volgens de ondervraagde ouderen heeft een goede gezondheid overigens meer te maken met geluk dan met een gezonde levensstijl. Bij wie het risico loopt op gezondheidsproblemen, denken nog meer mensen er zo over.