Op de Nationale Commissie van maandag 25 juni gaf voorzitter Jo De Cock een stand van zaken. Op 0 uur die dag - een week voor het eind van de verkiezingsperiode - stond de stand op 9.051 uitgebrachte stemmen - dat is nog geen 20% van het totale aantal. De artsensyndicaten vinden dat het Riziv zwaar in de fout is gegaan. "Of artsen die de eerste dagen hebben proberen te stemmen nadien opnieuw een stem hebben uitgebracht, is zeer de vraag", vertelt Kartel-voorzitter Reinier Hueting.

Marc Moens citeert enkele cijfers: 400 artsen stuurden een mail naar het Riziv om te melden dat ze de eerste dagen tevergeefs hadden gestemd. Daarvan kregen er 60 een nieuw token. "De afspraken die we hebben gemaakt over de controle, past het Riziv zeer strikt toe", zegt Moens. Zo belt het Riziv artsen op terwijl ze met een consultatie bezig zijn of in het OK staan. Wanneer die artsen later terugbellen, telt dat niet.

Ook kwamen er bij het Riziv 55 klachten van artsen die nooit een token hadden ontvangen. Maar het Riziv stuurt geen nieuw token op. "Het Riziv betrouwt Bpost meer dan artsen die zeggen dat ze geen brief hebben gekregen", klaagt dokter Moens aan. "Op Bvas kwamen daarover begin deze week nog vijf nieuwe klachten aan." Je moet anderzijds ook geen mogelijkheid creëren voor bedrog, begrijpt dokter Hueting.

Ten slotte vertelde Jo De Cock dat er 376 brieven met een token terug kwamen op het Riziv. Het Riziv wijst erop dat artsen de eerste maanden van de procedure konden controleren of ze wel op de kieslijsten waren vermeld en of hun adres klopte. "Al met al krijg je wel een erg zware procedure", vindt Hueting.

Maar Marc Moens vindt het anderzijds vreemd dat er minder stemmen worden uitgebracht dan er betalende leden zijn. "Bvas en VBS samen tellen toch 10.000 leden. En ook de andere syndicaten hebben betalende leden. Hoe kan het dan dat er niet beduidend meer dan 10.000 stemmen worden uitgebracht."

Reinier Hueting wijst erop dat de artsensyndicaten heel wat tijd en middelen hebben geïnvesteerd om de artsen op te roepen hun stem uit te brengen. "Het gaat over meer dan over de nomenclatuur en het inkomen, het gaat ook over de greep van de artsen op het beleid. Ook de gespecialiseerde pers heeft het belang van de verkiezingen goed onderstreept. Wat er nog meer kan gebeuren, weet ik ook niet."

Dokter Roel Van Giel (AADM) vindt dat je de oorzaak zeker niet alleen in de falende informatica en in logge stemprocedures moet zoeken. "Het enthousiasme bij artsen voor het overlegmodel staat op een zeer laag pitje. We moeten een fundamenteel debat voeren over hoe de artsenvertegenwoordiging tot stand moeten komen", vindt hij.

Op de Nationale Commissie van maandag 25 juni gaf voorzitter Jo De Cock een stand van zaken. Op 0 uur die dag - een week voor het eind van de verkiezingsperiode - stond de stand op 9.051 uitgebrachte stemmen - dat is nog geen 20% van het totale aantal. De artsensyndicaten vinden dat het Riziv zwaar in de fout is gegaan. "Of artsen die de eerste dagen hebben proberen te stemmen nadien opnieuw een stem hebben uitgebracht, is zeer de vraag", vertelt Kartel-voorzitter Reinier Hueting.Marc Moens citeert enkele cijfers: 400 artsen stuurden een mail naar het Riziv om te melden dat ze de eerste dagen tevergeefs hadden gestemd. Daarvan kregen er 60 een nieuw token. "De afspraken die we hebben gemaakt over de controle, past het Riziv zeer strikt toe", zegt Moens. Zo belt het Riziv artsen op terwijl ze met een consultatie bezig zijn of in het OK staan. Wanneer die artsen later terugbellen, telt dat niet.Ook kwamen er bij het Riziv 55 klachten van artsen die nooit een token hadden ontvangen. Maar het Riziv stuurt geen nieuw token op. "Het Riziv betrouwt Bpost meer dan artsen die zeggen dat ze geen brief hebben gekregen", klaagt dokter Moens aan. "Op Bvas kwamen daarover begin deze week nog vijf nieuwe klachten aan." Je moet anderzijds ook geen mogelijkheid creëren voor bedrog, begrijpt dokter Hueting.Ten slotte vertelde Jo De Cock dat er 376 brieven met een token terug kwamen op het Riziv. Het Riziv wijst erop dat artsen de eerste maanden van de procedure konden controleren of ze wel op de kieslijsten waren vermeld en of hun adres klopte. "Al met al krijg je wel een erg zware procedure", vindt Hueting.Maar Marc Moens vindt het anderzijds vreemd dat er minder stemmen worden uitgebracht dan er betalende leden zijn. "Bvas en VBS samen tellen toch 10.000 leden. En ook de andere syndicaten hebben betalende leden. Hoe kan het dan dat er niet beduidend meer dan 10.000 stemmen worden uitgebracht." Reinier Hueting wijst erop dat de artsensyndicaten heel wat tijd en middelen hebben geïnvesteerd om de artsen op te roepen hun stem uit te brengen. "Het gaat over meer dan over de nomenclatuur en het inkomen, het gaat ook over de greep van de artsen op het beleid. Ook de gespecialiseerde pers heeft het belang van de verkiezingen goed onderstreept. Wat er nog meer kan gebeuren, weet ik ook niet."Dokter Roel Van Giel (AADM) vindt dat je de oorzaak zeker niet alleen in de falende informatica en in logge stemprocedures moet zoeken. "Het enthousiasme bij artsen voor het overlegmodel staat op een zeer laag pitje. We moeten een fundamenteel debat voeren over hoe de artsenvertegenwoordiging tot stand moeten komen", vindt hij.