DocLine, zoals het concept heet, is een initiatief van de Nederlandse zorgaanbieder Arts en Zorg die 28 gezondheidscentra groepeert over heel Nederland. Vanaf 1 september wordt Gezondheidscentrum Galgenwaard omgedoopt tot DocLine Utrecht.

De bedoeling is dat patiënten van de DocLine-praktijk op een moment naar keuze in een digitale omgeving vragen kunnen stellen aan hun huisarts, geneesmiddelen kunnen aanvragen, labuitslagen kunnen bekijken en hun medisch dossier kunnen inkijken.

Het eerste consult met de huisarts vindt steeds telefonisch of via videobellen plaats, zonder tussenkomst van een praktijkassistent. 'En als het nodig is, volgt er een fysiek consult op de praktijk', zo staat te lezen in het persbericht.

"Een steeds grotere groep patiënten wil contact met de huisarts op een voor hen prettig moment, zonder daarvoor naar de praktijk te hoeven komen. Fysieke eerstelijnszorg zal niet verdwijnen, maar meer dan de helft van de consulten kan prima op afstand. Dat hebben we in coronatijd ook kunnen ervaren. Daarom kiezen we bij DocLine in eerste instantie voor digitaal en pas fysiek als dat echt nodig is", duidt Nicole van der Meulen-Diebels, eindverantwoordelijke van DocLine, in diezelfde mededeling.

Ook 's avonds en in het weekend zou er de mogelijkheid zijn om een huisarts te spreken of 'via chat eenvoudige zorgvragen te stellen'.

Arts en Zorg is van plan nog meer DocLine-praktijken te openen in Nederland. Op die manier wil de zorgaanbieder naar eigen zeggen bijdragen aan het toegankelijk houden van de eerstelijnszorg, in het bijzonder in huisartsenarme gebieden of in steden waar tekorten zijn aan ondersteunend personeel.

DocLine, zoals het concept heet, is een initiatief van de Nederlandse zorgaanbieder Arts en Zorg die 28 gezondheidscentra groepeert over heel Nederland. Vanaf 1 september wordt Gezondheidscentrum Galgenwaard omgedoopt tot DocLine Utrecht.De bedoeling is dat patiënten van de DocLine-praktijk op een moment naar keuze in een digitale omgeving vragen kunnen stellen aan hun huisarts, geneesmiddelen kunnen aanvragen, labuitslagen kunnen bekijken en hun medisch dossier kunnen inkijken. Het eerste consult met de huisarts vindt steeds telefonisch of via videobellen plaats, zonder tussenkomst van een praktijkassistent. 'En als het nodig is, volgt er een fysiek consult op de praktijk', zo staat te lezen in het persbericht."Een steeds grotere groep patiënten wil contact met de huisarts op een voor hen prettig moment, zonder daarvoor naar de praktijk te hoeven komen. Fysieke eerstelijnszorg zal niet verdwijnen, maar meer dan de helft van de consulten kan prima op afstand. Dat hebben we in coronatijd ook kunnen ervaren. Daarom kiezen we bij DocLine in eerste instantie voor digitaal en pas fysiek als dat echt nodig is", duidt Nicole van der Meulen-Diebels, eindverantwoordelijke van DocLine, in diezelfde mededeling.Ook 's avonds en in het weekend zou er de mogelijkheid zijn om een huisarts te spreken of 'via chat eenvoudige zorgvragen te stellen'.Arts en Zorg is van plan nog meer DocLine-praktijken te openen in Nederland. Op die manier wil de zorgaanbieder naar eigen zeggen bijdragen aan het toegankelijk houden van de eerstelijnszorg, in het bijzonder in huisartsenarme gebieden of in steden waar tekorten zijn aan ondersteunend personeel.