Meestal overkwam het vrouwelijke artsen. Bij bijna driekwart van de respondenten die een seksueel grensoverschrijdende situatie meemaakten, ging het om grapjes en opmerkingen die over hen werden gemaakt. Zowat 60 procent van de respondenten die grensoverschrijdende situaties meemaakten, meldde (ook) ongewilde aanrakingen.

Ter vergelijking: in een recente bevraging van Artsenkrant (2017) gaf 12,5% van de artsen-respondenten aan te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag was wel van toepassing op de afgelopen tien jaar, en peilde naar grensoverschrijdend gedrag van andere artsen. Uit de bevraging bleek verder dat 38,2% procent van de bevraagden de afgelopen tien jaar een grensoverschrijdende situatie meemaakte met patiënten.

Hiërarchie

Andere seksueel grensoverschrijdende situaties, zoals grensoverschrijdende relaties of seks tegen de wil, werden minder vaak genoemd in de enquête van Medisch Contact. "Wél lijken afbeeldingen en teksten die worden verspreid via social media en mail in opmars te zijn", schrijft het tijdschrift.

Het besluit uit de resultaten dat de hiërarchische positie op de werkvloer een invloed heeft op de kans op seksueel overschrijdende situaties. Zo gaven de meeste respondenten aan dat seksueel overschrijdend gedrag gebeurde door iemand die hoger in de hiërarchie stond dan zijzelf. Ruim 45% van de respondenten gaf aan dat de situatie zich voordeed tijdens de coschappen.

Ook 20% van de geneeskundestudenten en coassistenten van nú melden in de enquête dat zij seksueel grensoverschrijdende situaties meemaken in de opleiding en op de werkvloer. Coassistenten melden dit twee keer zo vaak als geneeskundestudenten.

Meestal overkwam het vrouwelijke artsen. Bij bijna driekwart van de respondenten die een seksueel grensoverschrijdende situatie meemaakten, ging het om grapjes en opmerkingen die over hen werden gemaakt. Zowat 60 procent van de respondenten die grensoverschrijdende situaties meemaakten, meldde (ook) ongewilde aanrakingen. Ter vergelijking: in een recente bevraging van Artsenkrant (2017) gaf 12,5% van de artsen-respondenten aan te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag was wel van toepassing op de afgelopen tien jaar, en peilde naar grensoverschrijdend gedrag van andere artsen. Uit de bevraging bleek verder dat 38,2% procent van de bevraagden de afgelopen tien jaar een grensoverschrijdende situatie meemaakte met patiënten.HiërarchieAndere seksueel grensoverschrijdende situaties, zoals grensoverschrijdende relaties of seks tegen de wil, werden minder vaak genoemd in de enquête van Medisch Contact. "Wél lijken afbeeldingen en teksten die worden verspreid via social media en mail in opmars te zijn", schrijft het tijdschrift.Het besluit uit de resultaten dat de hiërarchische positie op de werkvloer een invloed heeft op de kans op seksueel overschrijdende situaties. Zo gaven de meeste respondenten aan dat seksueel overschrijdend gedrag gebeurde door iemand die hoger in de hiërarchie stond dan zijzelf. Ruim 45% van de respondenten gaf aan dat de situatie zich voordeed tijdens de coschappen. Ook 20% van de geneeskundestudenten en coassistenten van nú melden in de enquête dat zij seksueel grensoverschrijdende situaties meemaken in de opleiding en op de werkvloer. Coassistenten melden dit twee keer zo vaak als geneeskundestudenten.