Het gaat om MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad (zie ook Artsenkrant van 9 november). Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd voor het eerst op 11 juli geïnformeerd over de financiële problemen bij de MC-groep, schrijft het Nederlandse Zorgvisie. Maar in een Kamerdebat eind oktober zei de minister dat hij pas op 18 oktober op de hoogte was over de ernst van de situatie. Vreemd, zo reageerden meerdere parlementsleden, omdat MC IJsselmeerziekenhuizen al in de zomer onder verscherpt toezicht waren geplaatst.

Bruin kondigde onlangs aan een extern onderzoek naar de faillissementen te hebben bevolen. Door de snelle sluiting van MC Slotervaart bestaat de vrees dat wachtlijsten zullen ontstaan omdat de ziekenhuizen in de regio nu plots alle zorg moeten overnemen.

Verschillende politici dringen er bij de minister op aan dat er voldoende medisch-specialistische zorg beschikbaar blijft na het mogelijk wegvallen van het MC Slotervaart (er blijken overnamekandidaten te zijn). Ook eisen ze een plan opdat de overdracht van patiënten in geval van faillissement van een ziekenhuis, in de toekomst niet meer op deze manier plaatsvindt.

Groningen

Beide ziekenhuizen kampten al lange tijd met zware financiële problemen. Volgens een recente stresstest van consultancybedrijf BDO verkeren zo'n 14 Nederlandse zorginstellingen in de gevarenzone. Maar financiële problemen hoeven niet altijd tot een faillissement te leiden, zo toont het Ommelander Ziekenhuis in Groningen aan. Zes jaar geleden verkeerde het ziekenhuis in slechte papieren, afgelopen week opende de Nederlandse koning Willem-Alexander officieel het nieuwe ziekenhuis.

Het fuseerde met het nabijgelegen Universitair Medisch Centrum Groningen, en sloot meerjarencontracten af met zorgverzekeraars. Daarnaast blijkt het ziekenhuis cruciaal te zijn voor de spoedzorg in de regio vanwege de 45-minuten norm.

Het gaat om MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad (zie ook Artsenkrant van 9 november). Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd voor het eerst op 11 juli geïnformeerd over de financiële problemen bij de MC-groep, schrijft het Nederlandse Zorgvisie. Maar in een Kamerdebat eind oktober zei de minister dat hij pas op 18 oktober op de hoogte was over de ernst van de situatie. Vreemd, zo reageerden meerdere parlementsleden, omdat MC IJsselmeerziekenhuizen al in de zomer onder verscherpt toezicht waren geplaatst.Bruin kondigde onlangs aan een extern onderzoek naar de faillissementen te hebben bevolen. Door de snelle sluiting van MC Slotervaart bestaat de vrees dat wachtlijsten zullen ontstaan omdat de ziekenhuizen in de regio nu plots alle zorg moeten overnemen. Verschillende politici dringen er bij de minister op aan dat er voldoende medisch-specialistische zorg beschikbaar blijft na het mogelijk wegvallen van het MC Slotervaart (er blijken overnamekandidaten te zijn). Ook eisen ze een plan opdat de overdracht van patiënten in geval van faillissement van een ziekenhuis, in de toekomst niet meer op deze manier plaatsvindt.GroningenBeide ziekenhuizen kampten al lange tijd met zware financiële problemen. Volgens een recente stresstest van consultancybedrijf BDO verkeren zo'n 14 Nederlandse zorginstellingen in de gevarenzone. Maar financiële problemen hoeven niet altijd tot een faillissement te leiden, zo toont het Ommelander Ziekenhuis in Groningen aan. Zes jaar geleden verkeerde het ziekenhuis in slechte papieren, afgelopen week opende de Nederlandse koning Willem-Alexander officieel het nieuwe ziekenhuis. Het fuseerde met het nabijgelegen Universitair Medisch Centrum Groningen, en sloot meerjarencontracten af met zorgverzekeraars. Daarnaast blijkt het ziekenhuis cruciaal te zijn voor de spoedzorg in de regio vanwege de 45-minuten norm.