In de senaat stemden 38 leden voor en 36 tegen.

Veel fracties waren intern verdeeld over het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Met de partijen was afgesproken dat de senatoren zich niet aan het fractiestandpunt moesten houden. Omdat de nieuwe wet over de integriteit van het menselijk lichaam gaat, konden alle senatoren voor zichzelf bepalen of zij voor of tegen zijn.

Kern van de nieuwe wet is dat iedereen orgaandonor is tenzij men heeft laten registreren dat niet te willen. Een systeem dat in België al in voege is sinds 1986.

De Tweede Kamer ging anderhalf jaar geleden al akkoord met de wet. De discussie in de senaat (Eerste Kamer) spitste zich de afgelopen weken toe op de positie van nabestaanden. Dijkstra zegde de Eerste Kamer toe dat nabestaanden in feite het laatste woord hebben, ook al krijgen ze geen formeel vetorecht.

De wet gaat in juli 2020 in.

In de senaat stemden 38 leden voor en 36 tegen. Veel fracties waren intern verdeeld over het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Met de partijen was afgesproken dat de senatoren zich niet aan het fractiestandpunt moesten houden. Omdat de nieuwe wet over de integriteit van het menselijk lichaam gaat, konden alle senatoren voor zichzelf bepalen of zij voor of tegen zijn.Kern van de nieuwe wet is dat iedereen orgaandonor is tenzij men heeft laten registreren dat niet te willen. Een systeem dat in België al in voege is sinds 1986.De Tweede Kamer ging anderhalf jaar geleden al akkoord met de wet. De discussie in de senaat (Eerste Kamer) spitste zich de afgelopen weken toe op de positie van nabestaanden. Dijkstra zegde de Eerste Kamer toe dat nabestaanden in feite het laatste woord hebben, ook al krijgen ze geen formeel vetorecht. De wet gaat in juli 2020 in.