Daarmee houdt de IGZ zich aan de belofte die ze eerder dit jaar maakte om de komende jaren meer resultaten openbaar maken over incidenten in de zorg.

In heel 2015 ontving de inspectie 958 meldingen. In de eerste helft van dit jaar kwamen al 752 meldingen binnen. De verwachting is dat dit aantal voor heel 2016 tot 1504 meldingen oploopt, klinkt het. Volgens de IGZ leren ziekenhuizen incidenten beter herkennen, waardoor ze er vaker melding van doen. Zorgaanbieders zijn verplicht ernstige incidenten te melden aan de inspectie. Welke incidenten ze moeten melden, is geregeld in de Nederlandse Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Volgens deze wet moet een incident gemeld moet worden als er sprake is van calamiteiten, geweld in de zorgrelatie en het ontslag van een zorgverlener wegens disfunctioneren.

De toename van het aantal meldingen betekent volgens de organisatie echter niet dat de zorg minder veilig wordt. "Integendeel. Doordat ziekenhuizen meer melden, onderzoeken ze meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt", aldus de IGZ in het rapport.

"Hoe groot zou leerpotentieel voor Vlaamse ziekenhuizen nt zijn als we belangrijkste (bijna) incidenten centraal analyseren/verspreiden?!", reageert Dave Allegaert (procesbegeleider kwaliteitszorg az groeninge) op twitter op het rapport.

Daarmee houdt de IGZ zich aan de belofte die ze eerder dit jaar maakte om de komende jaren meer resultaten openbaar maken over incidenten in de zorg. In heel 2015 ontving de inspectie 958 meldingen. In de eerste helft van dit jaar kwamen al 752 meldingen binnen. De verwachting is dat dit aantal voor heel 2016 tot 1504 meldingen oploopt, klinkt het. Volgens de IGZ leren ziekenhuizen incidenten beter herkennen, waardoor ze er vaker melding van doen. Zorgaanbieders zijn verplicht ernstige incidenten te melden aan de inspectie. Welke incidenten ze moeten melden, is geregeld in de Nederlandse Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Volgens deze wet moet een incident gemeld moet worden als er sprake is van calamiteiten, geweld in de zorgrelatie en het ontslag van een zorgverlener wegens disfunctioneren.De toename van het aantal meldingen betekent volgens de organisatie echter niet dat de zorg minder veilig wordt. "Integendeel. Doordat ziekenhuizen meer melden, onderzoeken ze meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt", aldus de IGZ in het rapport."Hoe groot zou leerpotentieel voor Vlaamse ziekenhuizen nt zijn als we belangrijkste (bijna) incidenten centraal analyseren/verspreiden?!", reageert Dave Allegaert (procesbegeleider kwaliteitszorg az groeninge) op twitter op het rapport.