De minister deed de uitspraken tijdens een congres over de betekenis van technologie voor de gezondheidszorg. Ze was er met staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

"De afgelopen vijftien jaar is het aantal plaatsen in verzorgingshuizen gehalveerd terwijl het aantal 80-plussers is verdubbeld. Dat komt niet door beleid. Mensen willen langer thuis blijven wonen. En technologie kan hun zelfredzaamheid vergroten: dat automatisch het gas uit gaat als ze de deur uitgaan, of dat er valdetectie is", stelde die laatste.

In een interview met NRC Handelsblad krijgt Schippers de vraag hoe snel die innovatie volgens haar zal gaan. "De sector is nu gericht op ziekte, straks op voorkomen", zegt de minister. "Er gaan steeds meer dingen waar je nu nog voor opgenomen wordt straks thuis plaatsvinden. Ik begrijp helemaal niets van hoe al die grote ziekenhuizen zichzelf nog gefinancierd krijgen, dat de banken daar nog geld in steken in al die stenen. Over een paar jaar is dat totaal achterhaald. Doodzonde van het premiegeld. Niet doen."

Volgens Van Rijn zal de vraag over vijf jaar zijn "wat we gaan doen met al die grote parkeerplaatsen bij de ziekenhuizen."

De verandering komt van onderop, besluiten de Nederlandse beleidsmakers. "Mensen willen zelf die nieuwe diensten." Zij zijn er naar eigen zeggen om "te versnellen en te stimuleren."

De minister deed de uitspraken tijdens een congres over de betekenis van technologie voor de gezondheidszorg. Ze was er met staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA)."De afgelopen vijftien jaar is het aantal plaatsen in verzorgingshuizen gehalveerd terwijl het aantal 80-plussers is verdubbeld. Dat komt niet door beleid. Mensen willen langer thuis blijven wonen. En technologie kan hun zelfredzaamheid vergroten: dat automatisch het gas uit gaat als ze de deur uitgaan, of dat er valdetectie is", stelde die laatste.In een interview met NRC Handelsblad krijgt Schippers de vraag hoe snel die innovatie volgens haar zal gaan. "De sector is nu gericht op ziekte, straks op voorkomen", zegt de minister. "Er gaan steeds meer dingen waar je nu nog voor opgenomen wordt straks thuis plaatsvinden. Ik begrijp helemaal niets van hoe al die grote ziekenhuizen zichzelf nog gefinancierd krijgen, dat de banken daar nog geld in steken in al die stenen. Over een paar jaar is dat totaal achterhaald. Doodzonde van het premiegeld. Niet doen."Volgens Van Rijn zal de vraag over vijf jaar zijn "wat we gaan doen met al die grote parkeerplaatsen bij de ziekenhuizen."De verandering komt van onderop, besluiten de Nederlandse beleidsmakers. "Mensen willen zelf die nieuwe diensten." Zij zijn er naar eigen zeggen om "te versnellen en te stimuleren."