De partij vindt dat ouderen die fysiek weinig mankeren maar een "duurzame, weloverwogen en intrinsieke doodswens" hebben, hun leven moeten kunnen beëindigen met de hulp van een zogenaamde 'levenseindebegeleider'. De stervenshulp moet aan strenge voorwaarden voldoen, en zou bijvoorbeeld pas mogelijk zijn nadat er minimaal twee gesprekken zijn gevoerd met de oudere in kwestie, met minimaal twee maanden ertussen. Vervolgens moet een andere levenseindebegeleider het verzoek beoordelen.

"Mensen die hun leven voltooid achten en het zelf willen beëindigen mogen om hulp vragen", aldus indiener Pia Dijkstra. "Het is dan aan de levenseindebegeleider om te beoordelen of hun wens weloverwogen, zonder druk van buitenaf en duurzaam tot stand gekomen is. Hij of zij moet ook nagaan of het nog mogelijk is de stervenswens weg te nemen." D66 wil naar eigen zeggen op deze manier de discussie over 'voltooid leven' uit de partijpolitieke sfeer wil halen. Grote kans dat de Tweede Kamerverkiezingen in maart een regering opleveren waar ook christelijke partijen deel van uit maken. Die partijen zijn fel gekant tegen de voorstellen voor stervenshulp bij 'voltooid leven'. Daarom is het volgens het D66-Kamerlid beter als het initiatief uit de Tweede Kamer zelf komt, van één fractie.

Eerder dit jaar deden de Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers en haar collega van Justitie Ard van der Steur een gelijkaardig voorstel, al was in hun plan geen leeftijdsgrens opgenomen.

De partij vindt dat ouderen die fysiek weinig mankeren maar een "duurzame, weloverwogen en intrinsieke doodswens" hebben, hun leven moeten kunnen beëindigen met de hulp van een zogenaamde 'levenseindebegeleider'. De stervenshulp moet aan strenge voorwaarden voldoen, en zou bijvoorbeeld pas mogelijk zijn nadat er minimaal twee gesprekken zijn gevoerd met de oudere in kwestie, met minimaal twee maanden ertussen. Vervolgens moet een andere levenseindebegeleider het verzoek beoordelen."Mensen die hun leven voltooid achten en het zelf willen beëindigen mogen om hulp vragen", aldus indiener Pia Dijkstra. "Het is dan aan de levenseindebegeleider om te beoordelen of hun wens weloverwogen, zonder druk van buitenaf en duurzaam tot stand gekomen is. Hij of zij moet ook nagaan of het nog mogelijk is de stervenswens weg te nemen." D66 wil naar eigen zeggen op deze manier de discussie over 'voltooid leven' uit de partijpolitieke sfeer wil halen. Grote kans dat de Tweede Kamerverkiezingen in maart een regering opleveren waar ook christelijke partijen deel van uit maken. Die partijen zijn fel gekant tegen de voorstellen voor stervenshulp bij 'voltooid leven'. Daarom is het volgens het D66-Kamerlid beter als het initiatief uit de Tweede Kamer zelf komt, van één fractie.Eerder dit jaar deden de Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers en haar collega van Justitie Ard van der Steur een gelijkaardig voorstel, al was in hun plan geen leeftijdsgrens opgenomen.