De website Thuisarts.nl werd gelanceerd in 2012 en heeft momenteel zo'n 1,6 miljoen unieke bezoekers per maand. Je vindt er patiëntgerichte vertalingen van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen over meer dan 600 onderwerpen.

Blijkbaar vinden patiënten hun weg naar de site. Een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap toont aan dat de huisartsencontacten twee jaar na de lancering van de website zijn afgenomen met 12%. Over heel Nederland betekent dit een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken, zo berekenden de onderzoekers.

Ze maakten gebruik van NIVEL-data (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) van bijna 1 miljoen inwoners, representatief voor de Nederlandse bevolking. Van 2009 tot 2014 bezochten de Nederlanders in totaal 18,1 miljoen keer hun huisarts.

Door de trend in huisartsbezoeken te vergelijken voor en na de lancering van Thuisarts.nl gingen de onderzoekers de invloed van de website na op de huisartsencontacten. Om zich ervan te vergewissen dat de afname te wijten is aan de lancering van Thuisarts.nl werden er verschillende controles uitgevoerd:

  1. Er werd een controlegroep opgericht om het aantal consultaties over onderwerpen die niet aanwezig waren op de website na te gaan. Het zorggebruik in deze controlegroep nam niet af.
  2. Chronische en niet-chronische zorg werden apart geanalyseerd. Veranderingen in chronische zorg zouden de afgelopen jaren immers bijgedragen kunnen hebben aan een daling van het zorggebruik. Ook dit bleek niet het geval.
  3. De onderzoekers bekeken het effect zowel na 12 als na 24 maanden, omdat je een groter effect verwacht als de gebruikersaantallen hoger zijn. Hieruit bleek dat de daling doorzette naarmate Thuisarts.nl meer bezoekers had.

Uit de resultaten blijkt verder dat vooral het aantal telefoontjes naar de huisarts afnam. Het aantal lange huisartsconsulten (20 minuten) nam dan weer toe. "Waarschijnlijk betekent dit dat de, vaak laag-complexe, telefonische contacten na de lancering van Thuisarts.nl zijn afgenomen", klink het. Opvallend is dat ook de huisartsencontacten bij ouderen afnamen, net als die bij mensen met een lage sociaal-economische status. "De website Thuisarts.nl bereikt dus ook deze bevolkingsgroepen", besluit nhg.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in BMJ.

De website Thuisarts.nl werd gelanceerd in 2012 en heeft momenteel zo'n 1,6 miljoen unieke bezoekers per maand. Je vindt er patiëntgerichte vertalingen van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen over meer dan 600 onderwerpen. Blijkbaar vinden patiënten hun weg naar de site. Een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Nederlands Huisartsen Genootschap toont aan dat de huisartsencontacten twee jaar na de lancering van de website zijn afgenomen met 12%. Over heel Nederland betekent dit een maandelijkse afname van 675.000 huisartsbezoeken, zo berekenden de onderzoekers.Ze maakten gebruik van NIVEL-data (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) van bijna 1 miljoen inwoners, representatief voor de Nederlandse bevolking. Van 2009 tot 2014 bezochten de Nederlanders in totaal 18,1 miljoen keer hun huisarts. Door de trend in huisartsbezoeken te vergelijken voor en na de lancering van Thuisarts.nl gingen de onderzoekers de invloed van de website na op de huisartsencontacten. Om zich ervan te vergewissen dat de afname te wijten is aan de lancering van Thuisarts.nl werden er verschillende controles uitgevoerd:Uit de resultaten blijkt verder dat vooral het aantal telefoontjes naar de huisarts afnam. Het aantal lange huisartsconsulten (20 minuten) nam dan weer toe. "Waarschijnlijk betekent dit dat de, vaak laag-complexe, telefonische contacten na de lancering van Thuisarts.nl zijn afgenomen", klink het. Opvallend is dat ook de huisartsencontacten bij ouderen afnamen, net als die bij mensen met een lage sociaal-economische status. "De website Thuisarts.nl bereikt dus ook deze bevolkingsgroepen", besluit nhg. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in BMJ.