De helft van die vrouwen is inmiddels zwanger of bevallen. De andere embryo's zijn ingevroren.

Eerder meldde het ziekenhuis dat bij 84 vrouwen de ivf-behandeling werd opgeschort. Het optrekken van dat aantal tot 150 komt omdat vier omliggende ziekenhuizen het laboratorium van het UMC Utrecht in de desbetreffende periode ook gebruikten

De fout gebeurde tijdens de meer gespecialiseerde vorm van IVF-behandeling ICSI, waarbij één zaadcel met een ultrafijne naald in een eicel wordt gebracht. "Er is een verkeerde procedure gevolgd. Er is zaad achtergebleven van een eerdere behandeling, dat vervolgens per ongeluk terecht is gekomen bij andere behandelingen. De laatste keer dat het gebeurde werd het ontdekt en toen is men gaan terugrekenen hoe vaak het is gebeurd", verklaarde de woordvoerder van het ziekenhuis aan de Nederlandse Radio 1.

Het UMC Utrecht heeft het incident gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en een intern onderzoek bevolen.

De helft van die vrouwen is inmiddels zwanger of bevallen. De andere embryo's zijn ingevroren. Eerder meldde het ziekenhuis dat bij 84 vrouwen de ivf-behandeling werd opgeschort. Het optrekken van dat aantal tot 150 komt omdat vier omliggende ziekenhuizen het laboratorium van het UMC Utrecht in de desbetreffende periode ook gebruiktenDe fout gebeurde tijdens de meer gespecialiseerde vorm van IVF-behandeling ICSI, waarbij één zaadcel met een ultrafijne naald in een eicel wordt gebracht. "Er is een verkeerde procedure gevolgd. Er is zaad achtergebleven van een eerdere behandeling, dat vervolgens per ongeluk terecht is gekomen bij andere behandelingen. De laatste keer dat het gebeurde werd het ontdekt en toen is men gaan terugrekenen hoe vaak het is gebeurd", verklaarde de woordvoerder van het ziekenhuis aan de Nederlandse Radio 1. Het UMC Utrecht heeft het incident gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en een intern onderzoek bevolen.