In tijden van toenemende digitalisering kan het soms een verademing zijn om meer 'traditioneel' een beroep te doen op pen en papier. Ook therapeuten grijpen daarom geregeld terug naar een schrift of een A4-tje met een standaardoefening om een cliënt een huiswerkopdracht mee te geven. Vervelende logins, veiligheidsrisico's of technische problemen worden zo vlot vermeden. Als het aantal oefeningen waar je geregeld een beroep op doet echter toeneemt, blijkt zo'n aanpak al snel chaotisch en omslachtig.
Offline en online kluwen aan info
Zeker als je veel ideeën hebt. En laat Annelies De Zaeytijd nu juist heel veel inspiratie hebben. Als therapeute verbonden aan het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Ahasverus verdiepte ze zich al geruime tijd in acceptance - en commitmenttherapie en in mindfulness. Ze ging op basis daarvan met cliënten aan de slag rond zingeving en praktische vaardigheden zoals mindful in het leven staan, omgaan met gedachten en emoties, of leren afstand nemen en niet samenvallen met je problemen. Zulke technieken die zich baseren op gewaar-zijn bestaan in alle vormen en maten. En dat creëert een probleem: hoe behoud je het overzicht in zo'n kluwen aan oefeningen? Een eigen website waarop ze alle info verzamelde, bleek initieel structuur te bieden. Naarmate de hoeveelheid info toenam, werd echter ook die site onoverzichtelijk. Verder bleken webpagina's vol met oefeningen onvoldoende gebruiksvriendelijk voor therapeuten om echt mee aan de slag te gaan.
Gratis toolkit
Wie echt zweert bij papier, kan ingevulde oefeningen rechtstreeks vanaf de website printen
Daar kwam begin dit jaar echter verandering in. Onder de vorm van een 'incentives'- onlinehulp-project kreeg De Zaeytijd ondersteuning van Flanders' Care om een vlot toegankelijke en gebruiksvriendelijke website uit te bouwen. Met ondersteuning van een heel aantal collega's en een professionele webdesigner werd de volledig gratis website vaardigleven.be op poten gezet, een online leeromgeving met tools voor zelfontplooiing. De Zaeytijd ziet vooral heil in het gebruik van de website met ondersteuning door een therapeut: blended hulpverlening, de combinatie van klassiek en digitaal werken. Bezoekers kunnen echter ook perfect zelfstandig aan de slag met twee uitgestippelde trajecten op de site.
Selectief digitaal
Nieuwe websites zien natuurlijk elke dag het levenslicht. Zelfs in Vlaanderen, met een vrij beperkt digitaal GGZ-aanbod, is nieuwe online hulpverlening eigenlijk niet zo bijzonder meer. Het beperkt en doordacht gebruik van technologie, is hier echter wel uniek. Je hoeft bijvoorbeeld geen account aan te maken op de website. Alle oefeningen, zowel audiofragmenten, video's als invuloefeningen zijn meteen toegankelijk. Je kan een oefening invullen op de site en je werk achteraf als PDF downloaden. Wie zweert bij papier, kan die zelfs rechtstreeks vanaf de site printen. Die keuze is enigszins pragmatisch: beperkte functionaliteiten maken dat de site weinig onderhoud nodig heeft en ook niet te kostelijk is in ontwerp. Het feit dat de website zo heel gebruiksvriendelijk is, is natuurlijk minstens even belangrijk. Laat dat net een verademing zijn in een steeds complexere digitale wereld waar veel mensen op afhaken: technologie die heel gericht gebruikt wordt, met als doel betere zorg te creëren. Vaardigleven.be is dan ook zeker een bezoek waard: niet alleen omdat de site inhoudelijk en visueel knap uitgewerkt is, maar ook omwille van het doordacht omspringen met alle mogelijkheden die technologie ons biedt.
Offline en online kluwen aan infoZeker als je veel ideeën hebt. En laat Annelies De Zaeytijd nu juist heel veel inspiratie hebben. Als therapeute verbonden aan het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Ahasverus verdiepte ze zich al geruime tijd in acceptance - en commitmenttherapie en in mindfulness. Ze ging op basis daarvan met cliënten aan de slag rond zingeving en praktische vaardigheden zoals mindful in het leven staan, omgaan met gedachten en emoties, of leren afstand nemen en niet samenvallen met je problemen. Zulke technieken die zich baseren op gewaar-zijn bestaan in alle vormen en maten. En dat creëert een probleem: hoe behoud je het overzicht in zo'n kluwen aan oefeningen? Een eigen website waarop ze alle info verzamelde, bleek initieel structuur te bieden. Naarmate de hoeveelheid info toenam, werd echter ook die site onoverzichtelijk. Verder bleken webpagina's vol met oefeningen onvoldoende gebruiksvriendelijk voor therapeuten om echt mee aan de slag te gaan.Gratis toolkitDaar kwam begin dit jaar echter verandering in. Onder de vorm van een 'incentives'- onlinehulp-project kreeg De Zaeytijd ondersteuning van Flanders' Care om een vlot toegankelijke en gebruiksvriendelijke website uit te bouwen. Met ondersteuning van een heel aantal collega's en een professionele webdesigner werd de volledig gratis website vaardigleven.be op poten gezet, een online leeromgeving met tools voor zelfontplooiing. De Zaeytijd ziet vooral heil in het gebruik van de website met ondersteuning door een therapeut: blended hulpverlening, de combinatie van klassiek en digitaal werken. Bezoekers kunnen echter ook perfect zelfstandig aan de slag met twee uitgestippelde trajecten op de site.Selectief digitaalNieuwe websites zien natuurlijk elke dag het levenslicht. Zelfs in Vlaanderen, met een vrij beperkt digitaal GGZ-aanbod, is nieuwe online hulpverlening eigenlijk niet zo bijzonder meer. Het beperkt en doordacht gebruik van technologie, is hier echter wel uniek. Je hoeft bijvoorbeeld geen account aan te maken op de website. Alle oefeningen, zowel audiofragmenten, video's als invuloefeningen zijn meteen toegankelijk. Je kan een oefening invullen op de site en je werk achteraf als PDF downloaden. Wie zweert bij papier, kan die zelfs rechtstreeks vanaf de site printen. Die keuze is enigszins pragmatisch: beperkte functionaliteiten maken dat de site weinig onderhoud nodig heeft en ook niet te kostelijk is in ontwerp. Het feit dat de website zo heel gebruiksvriendelijk is, is natuurlijk minstens even belangrijk. Laat dat net een verademing zijn in een steeds complexere digitale wereld waar veel mensen op afhaken: technologie die heel gericht gebruikt wordt, met als doel betere zorg te creëren. Vaardigleven.be is dan ook zeker een bezoek waard: niet alleen omdat de site inhoudelijk en visueel knap uitgewerkt is, maar ook omwille van het doordacht omspringen met alle mogelijkheden die technologie ons biedt.