Na de videoref, nu ook de videoarts

17/04/18 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:09

In juni gaat het WK Voetbal in Rusland van start. Daar zal bij elke wedstrijd niet enkel een videoref, maar ook een 'videoarts' aanwezig zijn, zo geraakte afgelopen weekend bekend.

Na de videoref, nu ook de videoarts

Een arts ontfermt zich tijdens het WK Voetbal 2014 in Brazilië over de Duitse middenvelder Christoph Kramer. Die speelt nog 14 minuten verder na een stevig kopduel, om uiteindelijk toch neer te vallen. © BELGAIMAGE

Voetbal is een contactsport. Bij zwaardere contacten - al dan niet met knock-out - kan het gebeuren dat spelers neergaan. Met de Fifa werd afgesproken dat als dit tijdens het WK gebeurt, artsen het spel tot drie minuten kunnen stil leggen.

"De videoanalyse is daarbij een perfecte bijkomende screening en kan doorslag geven in de beslissing om te oordelen of de speler in kwestie al dan niet verder kan spelen. Was het een harde stoot? Is de speler KO gegaan?", legt dr. Kris Van Crombrugge uit in de algemene pers. Hij is de arts van de Rode Duivels. Voor België zal hij samen met dokter Geert Declercq de taak van videoarts op zich nemen.

Vermoedt de arts die de beelden bekijkt dat een speler na een duel bewusteloos is, dan kan hij een 'medische rode kaart' geven.