Momala staat voor mobile malaria labs en ging op het einde van de m-health hackathon, die van 18 tot 20 maart plaatsvond in Brussel, naar huis met de juryprijs. Artsenkrant was mediapartner van het event.

Concept is een app die toelaat om malaria in een vroeg stadium vast te stellen. Een vroege diagnose door microscopisch onderzoek geeft immers de beste overlevingskansen. De smartphone doet in dit geval dienst als microscoop. Op het toestel wordt een clip vastgehecht. In die clip komt een dun plaatje met een bloedstaal. Vervolgens laat de smartphone er een slim algoritme op los dat malaria kan opsporen.

De teamleden van Momala werden door Amref Flying Doctors uitgenodigd om ideeën uit te wisselen met mensen uit het veld. Op het programma stonden o.a. meetings met dr. Githinji Gitahi (CEO Amref), Festus Ilako (hoofd business development Amref), vertegenwoordigers van het Keniaanse ministerie van Gezondheid en het Kenya Malaria Research Institute; en een bezoek aan een lokaal ziekenhuis.

Hoe ver staat de start-up in de ontwikkeling van haar app? Zijn de uitzichten al concreter na deze reis? Wat is de volgende stap? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Momala staat voor mobile malaria labs en ging op het einde van de m-health hackathon, die van 18 tot 20 maart plaatsvond in Brussel, naar huis met de juryprijs. Artsenkrant was mediapartner van het event.Concept is een app die toelaat om malaria in een vroeg stadium vast te stellen. Een vroege diagnose door microscopisch onderzoek geeft immers de beste overlevingskansen. De smartphone doet in dit geval dienst als microscoop. Op het toestel wordt een clip vastgehecht. In die clip komt een dun plaatje met een bloedstaal. Vervolgens laat de smartphone er een slim algoritme op los dat malaria kan opsporen.De teamleden van Momala werden door Amref Flying Doctors uitgenodigd om ideeën uit te wisselen met mensen uit het veld. Op het programma stonden o.a. meetings met dr. Githinji Gitahi (CEO Amref), Festus Ilako (hoofd business development Amref), vertegenwoordigers van het Keniaanse ministerie van Gezondheid en het Kenya Malaria Research Institute; en een bezoek aan een lokaal ziekenhuis.Hoe ver staat de start-up in de ontwikkeling van haar app? Zijn de uitzichten al concreter na deze reis? Wat is de volgende stap? Wordt ongetwijfeld vervolgd.