Van 19 mei tot 15 september 2021 diende Mobivax, een mobiel vaccinatieteam van Artsen zonder Grenzen, het Belgische Rode Kruis, Dokters van de Wereld en Samusocial, vaccins toe aan onder meer daklozen en migranten zonder papieren.

Zij hadden geen toegang tot het reguliere vaccinatiesysteem.

Nu de Brusselse vaccincentra ook openstaan voor mensen zonder papieren, kijkt het team terug op de afgelopen periode.

In totaal bracht Mobivax 126 bezoeken aan 63 verschillende plekken in Brussel, van kraakpanden, daklozenopvang, tot dag- en nachtcentra. Zo'n 2.000 Johnson & Johnson-vaccins werden op vrijwillige basis toegediend.

Fabienne de Leval van Samusocial: "Net als in de rest van de samenleving aarzelde een aanzienlijk deel van onze patiënten, of waren ze niet of slecht geïnformeerd of bang voor de mogelijke bijwerkingen. Bovendien hadden de groepen waarmee we werken weinig of geen toegang tot de reguliere informatiekanalen. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen die ons mobiele vaccinatieteam bezocht, grondig werd geïnformeerd."

Het Mobivax-team noemt de toegang tot reguliere vaccinatiecircuit een van grootste resultaten van de actie.

"Het is een belangrijke prestatie dat de Mobivax-activiteiten de toegang tot vaccinatie mogelijk hebben gemaakt voor een populatie die was uitgesloten van het klassieke vaccinatiesysteem. Niet alleen door het geven van voorlichting en het toedienen van injecties, maar ook door middel van pleidooiwerk, waardoor er meer mogelijkheden voor vaccinatie kwamen voor de mensen in kwetsbare situaties", zegt Muriel Gonçalves van Dokters Van De Wereld.

Het is evenwel belangrijk, aldus het team, dat er follow-up is "om ervoor te zorgen dat mensen zonder papieren, daklozen en migranten nog steeds toegang hebben tot vaccinatiecentra en gemakkelijk ook het Europese vaccinatiebewijs kunnen ontvangen".

Ook moet de informatie over vaccinatie worden verbeterd, klinkt het nog, zodat alle mensen die zich willen laten vaccineren toegang hebben tot de de nodige informatie zoals locaties, modaliteiten en schema's van vaccinatiecentra die anoniem vaccineren enz.

Van 19 mei tot 15 september 2021 diende Mobivax, een mobiel vaccinatieteam van Artsen zonder Grenzen, het Belgische Rode Kruis, Dokters van de Wereld en Samusocial, vaccins toe aan onder meer daklozen en migranten zonder papieren.Zij hadden geen toegang tot het reguliere vaccinatiesysteem.Nu de Brusselse vaccincentra ook openstaan voor mensen zonder papieren, kijkt het team terug op de afgelopen periode. In totaal bracht Mobivax 126 bezoeken aan 63 verschillende plekken in Brussel, van kraakpanden, daklozenopvang, tot dag- en nachtcentra. Zo'n 2.000 Johnson & Johnson-vaccins werden op vrijwillige basis toegediend.Fabienne de Leval van Samusocial: "Net als in de rest van de samenleving aarzelde een aanzienlijk deel van onze patiënten, of waren ze niet of slecht geïnformeerd of bang voor de mogelijke bijwerkingen. Bovendien hadden de groepen waarmee we werken weinig of geen toegang tot de reguliere informatiekanalen. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen die ons mobiele vaccinatieteam bezocht, grondig werd geïnformeerd."Het Mobivax-team noemt de toegang tot reguliere vaccinatiecircuit een van grootste resultaten van de actie."Het is een belangrijke prestatie dat de Mobivax-activiteiten de toegang tot vaccinatie mogelijk hebben gemaakt voor een populatie die was uitgesloten van het klassieke vaccinatiesysteem. Niet alleen door het geven van voorlichting en het toedienen van injecties, maar ook door middel van pleidooiwerk, waardoor er meer mogelijkheden voor vaccinatie kwamen voor de mensen in kwetsbare situaties", zegt Muriel Gonçalves van Dokters Van De Wereld.Het is evenwel belangrijk, aldus het team, dat er follow-up is "om ervoor te zorgen dat mensen zonder papieren, daklozen en migranten nog steeds toegang hebben tot vaccinatiecentra en gemakkelijk ook het Europese vaccinatiebewijs kunnen ontvangen". Ook moet de informatie over vaccinatie worden verbeterd, klinkt het nog, zodat alle mensen die zich willen laten vaccineren toegang hebben tot de de nodige informatie zoals locaties, modaliteiten en schema's van vaccinatiecentra die anoniem vaccineren enz.