Minister De Block reikt prestigieuze Galenusprijzen 2017 uit

30/05/18 om 11:21 - Bijgewerkt om 13:48

Dinsdagavond reikte minister van sociale zaken en volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de prestigieuze Galenusprijzen uit. Mathieu Vinken (VUB) ontving de farmacologieprijs. De prijs voor medische hulpmiddelen was voor het bedrijf BD met de sneltest CPO Detect. Biogen tot slot won de geneesmiddelenprijs met Spinraza ® een behandeling van spinale musculaire atrofie.

Minister De Block reikt prestigieuze Galenusprijzen 2017 uit

(vlnr) : Minister van sociale zaken en volksgezondheid Mevr. Maggie De Block, Prof. dr. Mathieu Vinken (VUB), Staatssecretaris Mevr. Zuhal Demir (N-VA), Kris Schellens, managing director BeLux van Biogen en Dr. Line De Kimpe, 'strategic manager' van BD © JDB

Professor Chantal Mathieu (KU Leuven) heette de genodigden welkom en praatte als gastvrouw de uitreiking van de Galenusprijzen briljant aan elkaar. Artsenkrant reikt deze prestigieuze prijs nu al voor het 36ste jaar op rij uit. Een kleine tweehonderd aanwezigen, waaronder heel wat prominenten uit de gezondheidszorg, woonden de avond bij.

Leveronderzoek

Vooreerst was er de winnaar van de farmacologieprijs. Juryvoorzitter professor Philippe van de Borne (ULB) lichtte het juryrapport toe en laureaat Mathieu Vinken (VUB) stelde zijn onderzoek voor. Vinken leidt een onafhankelijke Belgisch-Braziliaanse groep gefocust op de studie van leveraandoeningen. De Galenusprijs ontving hij voor zijn onderzoek naar nieuwe farmacologische doelwitten voor de behandeling van de lever.

Antibiotica

Vervolgens was het de beurt aan de medical devices. Filmpjes stelden de verschillende kandidaten en de drie genomineerde hulpmiddelen voor. Professor Koen Kas (UGent) gaf mee waarom de jury van de medische hulpmiddelen uiteindelijk koos voor CPO Detect, een sneltest van het bedrijf BD. De test spoort bacteriën op die resistent zijn tegen veel -soms alle- antibiotica. De nieuwe test kan een tijdswinst van 24 tot 48 uur opleveren wat uiteraard toelaat snel een optimale behandeling in te stellen.

Dokter Line De Kimpe, 'strategic manager' van BD bestempelde de Galenusprijs als een 'mooie erkenning voor een innovatief product'. Ze wees erop dat multiresistente bacteriën anno 2018 wereldwijd 700.000 doden maken, een aantal dat tegen 2050 oploopt tot tien miljoen.

Genetische aandoening

Tot slot was de Galenusprijs voor het meest innovatieve geneesmiddel van 2017 aan de beurt. Na de voorstelling van de genomineerden lichtte juryvoorzitter van den Borne de keuze voor Spinraza ® van het bedrijf Biogen toe. Dit is de eerste behandeling voor spinale musculaire atrofie, een genetische aandoening gekenmerkt door progressieve spierzwakte en een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. Kris Schellens, managing director BeLux van Biogen, toonde zich in zijn speech bijzonder verheugd met de hoge onderscheiding en wees erop dat zijn bedrijf al 40 jaar een referentie is in neurosciences.

De drie laureaten ontvingen de Galenus-medaille uit handen van minister van sociale zaken en volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Ten slotte stond staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) in haar key note speech stil bij de verwezenlijkingen van ons land inzake Onderzoek & Ontwikkeling.