Minder zelfdodingen in gemeenten met veel groen

19/03/18 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:38

In gemeenten waar er veel groen is, zijn er minder zelfdodingen dan in plaatsen met weinig bomen, parken en gras. De leefomgeving speelt dus mogelijk een rol in de aanleiding tot suïcide. Dat is het besluit van een Nederlands onderzoek.

Minder zelfdodingen in gemeenten met veel groen

© Jordi Ferré Gicquel

De onderzoekers hielden rekening met kenmerken die mogelijk de kans op suïcide verhogen, zoals werkloosheid, sociaal-economische status en afstand tot gezondheidszorgfaciliteiten. Toch is er dan nog steeds een "significante relatie" tussen de twee. "De leefomgeving speelt mogelijk dus een rol in de aanleiding tot zelfdoding", aldus het Nivel, (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Het Nivel en de universiteit Utrecht onderzochten ongeveer driehonderd gemeenten in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift The Lancet Planetary Health.

In Nederland stijgt het aantal zelfdodigen al jaren gestaag. Vorig jaar stapten bijna 1840 mensen uit het leven.

Volgens de meest recente cijfers uit 2015, overleden er dat jaar in Vlaanderen 1.051 personen door suïcide. Voor Wallonië en Brussel zijn geen recente suïcidecijfers voorhanden.