De samenwerking kwam er na een oproep van Demir vorige zomer. De staatssecretaris voor Gelijke kansen riep artsen op om meer gebruik te maken van hun spreekrecht in geval van vrouwelijke genitale verminking (vrouwenbesnijdenis).

De Orde gaf gehoor aan de oproep. Er werden drie meldcodes opgesteld, een rond partnergeweld en een rond vrouwelijke genitale verminking. Aan de meldcode rond seksueel geweld wordt nog verder gewerkt.

De codes moeten fungeren als een soort van beslissingsschema waarbij wordt uitgelegd hoe de zorgverlener in geval van noodsituaties op een zorgvuldige wijze kan handelen.

Artsen - huisartsen en gynaecologen - zijn vaak de vertrouwenspersonen bij uitstek voor vrouwen en meisjes die te maken hebben met partnergeweld, genitale verminking of andere gendergerelateerde problemen. Maar velen van hen zitten gewrongen tussen hun beroepsgeheim en hun hulpplicht.

Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde der Artsen: "Het is ook de rol van de arts om mensen te beschermen in geval van noodsituaties. Wij blijven in de eerste plaats een hulpverlener, ook als de persoon zelf niet altijd in staat is om hulp te vragen. Daarom zijn de meldcodes van belang."

De meldcodes zullen ruim verspreid worden naar artsenkabinetten en ziekenhuizen. Daarnaast dienen de universiteiten de meldcodes op te nemen in de geneeskundeopleiding, "zodat reeds van bij het begin elke arts weet hoe hij in deze moeilijke situaties kan handelen".

De samenwerking kwam er na een oproep van Demir vorige zomer. De staatssecretaris voor Gelijke kansen riep artsen op om meer gebruik te maken van hun spreekrecht in geval van vrouwelijke genitale verminking (vrouwenbesnijdenis).De Orde gaf gehoor aan de oproep. Er werden drie meldcodes opgesteld, een rond partnergeweld en een rond vrouwelijke genitale verminking. Aan de meldcode rond seksueel geweld wordt nog verder gewerkt.De codes moeten fungeren als een soort van beslissingsschema waarbij wordt uitgelegd hoe de zorgverlener in geval van noodsituaties op een zorgvuldige wijze kan handelen.Artsen - huisartsen en gynaecologen - zijn vaak de vertrouwenspersonen bij uitstek voor vrouwen en meisjes die te maken hebben met partnergeweld, genitale verminking of andere gendergerelateerde problemen. Maar velen van hen zitten gewrongen tussen hun beroepsgeheim en hun hulpplicht. Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde der Artsen: "Het is ook de rol van de arts om mensen te beschermen in geval van noodsituaties. Wij blijven in de eerste plaats een hulpverlener, ook als de persoon zelf niet altijd in staat is om hulp te vragen. Daarom zijn de meldcodes van belang." De meldcodes zullen ruim verspreid worden naar artsenkabinetten en ziekenhuizen. Daarnaast dienen de universiteiten de meldcodes op te nemen in de geneeskundeopleiding, "zodat reeds van bij het begin elke arts weet hoe hij in deze moeilijke situaties kan handelen".