In de eerste helft van dit jaar kregen de meeste spoedgevallendiensten méér patiënten over de vloer dan in dezelfde periode in 2019, voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS bij 20 Vlaamse ziekenhuizen. In twee op de drie bevraagde ziekenhuizen zijn de aanmeldingen op spoed met 10 procent of méér gestegen.
Als verklaring halen geïnterviewde artsen onder meer het groeiend tekort aan huisartsen aan, en patiënten die door de coronacrisis een hogere psychosociale belasting ervaren, mentale klachten ontwikkelen en in crisissituaties ook op spoed terechtkomen.
Lokale factoren blijken soms ook een rol te spelen, zoals bijvoorbeeld in Vilvoorde. De spoeddienst van het Jan Portaelsziekenhuis is er recent vernieuwd en uitgebreid. "En het gebouw van de spoed is nu goed zichtbaar vóór het ziekenhuis gevestigd. Ook daardoor vinden patiënten makkelijker de weg naar onze dienst", zo zegt dokter Tom Schmitz.
In het artikel wordt ook de hoge werkdruk op spoeddiensten aangekaart, die nog eens toeneemt door het stijgend aantal patiënten. "Veel spoeddiensten kampen ook met onderbestaffing", weet prof. Peter De Paepe (UZ Gent) te zeggen, "vooral omdat gespecialiseerde verpleegkundigen na de zware coronacrisis ziek uitvallen of gewoon voor een andere job kiezen."
Als verklaring halen geïnterviewde artsen onder meer het groeiend tekort aan huisartsen aan, en patiënten die door de coronacrisis een hogere psychosociale belasting ervaren, mentale klachten ontwikkelen en in crisissituaties ook op spoed terechtkomen.Lokale factoren blijken soms ook een rol te spelen, zoals bijvoorbeeld in Vilvoorde. De spoeddienst van het Jan Portaelsziekenhuis is er recent vernieuwd en uitgebreid. "En het gebouw van de spoed is nu goed zichtbaar vóór het ziekenhuis gevestigd. Ook daardoor vinden patiënten makkelijker de weg naar onze dienst", zo zegt dokter Tom Schmitz.In het artikel wordt ook de hoge werkdruk op spoeddiensten aangekaart, die nog eens toeneemt door het stijgend aantal patiënten. "Veel spoeddiensten kampen ook met onderbestaffing", weet prof. Peter De Paepe (UZ Gent) te zeggen, "vooral omdat gespecialiseerde verpleegkundigen na de zware coronacrisis ziek uitvallen of gewoon voor een andere job kiezen."