"Relatief gezien bedraagt het courant resultaat nog maar 0,2% van de omzet (14,5 miljard euro), tegenover meer dan 1% in 2014, wat de financiële kwetsbaarheid van de instellingen bevestigt. Er zijn liefst 39 algemene ziekenhuizen met een negatief courant resultaat - meer dus van 40% - tegenover 30 in 2016", betreuren Arnaud Dessoy, verantwoordelijke Public Finance en Social Profit studies, en Geert Gielens, Chief economist bij Belfius Bank.

Een reden voor die terugval zijn de toenemende personeelskosten (+3,7%), eerder te wijten aan een stijging van de gemiddelde loonkost dan aan een toename van het aantal FTE's.

Minder activiteit

Ander negatief element: de terugval van de activiteit van de klassieke hospitalisatiediensten. "In vergelijking met 2016 is het aantal opnames zonder chirurgische daghospitalisatie gedaald met 0,7%, terwijl het aantal ligdagen meer uitgesproken is gedaald met 2,4%. Terwijl we enkele jaren geleden nog tot de vaststelling kwamen dat de activiteit van klassieke hospitalisatiediensten geleidelijk de plaats ruimde voor daghospitalisatie (met heelkundige ingreep) en ambulante activiteiten, is ook het aantal opnames met chirurgische daghospitalisatie in 2017 gedaald met 1,2%", merken de Belfius-experts op.

Onvoldoende cashflow

De Maha-experts maken zich zorgen over het feit dat 24 instellingen onvoldoende cashflow vrijmaken om het gedeelte van hun schuld dat in de loop van het boekjaar vervalt te kunnen dekken. In 2016 zaten slechts 16 instellingen in die situatie.

(Vertaling: Veerle Caerels)

De volledige analyse van de Maha-studie leest u in Artsenkrant van deze week.

"Relatief gezien bedraagt het courant resultaat nog maar 0,2% van de omzet (14,5 miljard euro), tegenover meer dan 1% in 2014, wat de financiële kwetsbaarheid van de instellingen bevestigt. Er zijn liefst 39 algemene ziekenhuizen met een negatief courant resultaat - meer dus van 40% - tegenover 30 in 2016", betreuren Arnaud Dessoy, verantwoordelijke Public Finance en Social Profit studies, en Geert Gielens, Chief economist bij Belfius Bank.Een reden voor die terugval zijn de toenemende personeelskosten (+3,7%), eerder te wijten aan een stijging van de gemiddelde loonkost dan aan een toename van het aantal FTE's.Minder activiteitAnder negatief element: de terugval van de activiteit van de klassieke hospitalisatiediensten. "In vergelijking met 2016 is het aantal opnames zonder chirurgische daghospitalisatie gedaald met 0,7%, terwijl het aantal ligdagen meer uitgesproken is gedaald met 2,4%. Terwijl we enkele jaren geleden nog tot de vaststelling kwamen dat de activiteit van klassieke hospitalisatiediensten geleidelijk de plaats ruimde voor daghospitalisatie (met heelkundige ingreep) en ambulante activiteiten, is ook het aantal opnames met chirurgische daghospitalisatie in 2017 gedaald met 1,2%", merken de Belfius-experts op.Onvoldoende cashflowDe Maha-experts maken zich zorgen over het feit dat 24 instellingen onvoldoende cashflow vrijmaken om het gedeelte van hun schuld dat in de loop van het boekjaar vervalt te kunnen dekken. In 2016 zaten slechts 16 instellingen in die situatie.(Vertaling: Veerle Caerels)De volledige analyse van de Maha-studie leest u in Artsenkrant van deze week.