Er woedde in Frankrijk tussen 2008 en 2012 al een mazelenepidemie, met 24.500 gevallen, 1.500 zware longontstekingen, 35 hersenvliesontstekingen en 20 overlijdens. De overheid vreest nu opnieuw voor een nationale epidemie, meldt Le Quotidien du Médecin op zijn website.

Erg besmettelijk

Van de 913 gevallen die sinds 6 november 2017 werden gemeld, werd zowat een kwart (201) opgenomen in het ziekenhuis, van wie negen op intensieve zorg. In Poitiers overleed in februari een jonge vrouw aan de gevolgen van de ziekte, wat het aantal sterfgevallen door mazelen sinds 2008 op 21 brengt. Mazelen zijn erg besmettelijk: één geval kan 15 tot 20 mensen besmetten in een niet-geïmmuniseerde bevolking.

De voorbije drie weken is het aantal gevallen sterk toegenomen. Aanvankelijk beperkte de epidemie zich grotendeels tot de regio Nouvelle-Aquitaine, in het zuidwesten van het land, met zowat drie kwart van de gevallen. Intussen worden al 59 departementen getroffen, met name Provence-Alpes-Côte d'Azur, Bretagne en de Loireregio.

Vooral baby's

Baby's jonger dan één jaar worden het meest getroffen: zo'n 8 op de 100.000. Zij mogen nog niet gevaccineerd worden en betalen het gelag voor een ontoereikende dekkingsgraad in hun omgeving, zegt infectioloog dr. Daniel Levy-Bruhl van Santé Publique France. Ook zwangere vrouwen en patiënten met immuundeficiëntie zijn risicogroepen. Inenting tegen mazelen maakt sinds begin dit jaar wel deel uit van de elf verplichte kindervaccins.

De overheid roept zorgprofessionals op om zich te laten inenten. Verder moeten ze systematisch de vaccinatiestatus nagaan van alle patiënten ouder dan één jaar en geboren na 1980 - er wordt vanuit gegaan dat oudere mensen wellicht al mazelen gehad hebben.

Er woedde in Frankrijk tussen 2008 en 2012 al een mazelenepidemie, met 24.500 gevallen, 1.500 zware longontstekingen, 35 hersenvliesontstekingen en 20 overlijdens. De overheid vreest nu opnieuw voor een nationale epidemie, meldt Le Quotidien du Médecin op zijn website.Erg besmettelijkVan de 913 gevallen die sinds 6 november 2017 werden gemeld, werd zowat een kwart (201) opgenomen in het ziekenhuis, van wie negen op intensieve zorg. In Poitiers overleed in februari een jonge vrouw aan de gevolgen van de ziekte, wat het aantal sterfgevallen door mazelen sinds 2008 op 21 brengt. Mazelen zijn erg besmettelijk: één geval kan 15 tot 20 mensen besmetten in een niet-geïmmuniseerde bevolking.De voorbije drie weken is het aantal gevallen sterk toegenomen. Aanvankelijk beperkte de epidemie zich grotendeels tot de regio Nouvelle-Aquitaine, in het zuidwesten van het land, met zowat drie kwart van de gevallen. Intussen worden al 59 departementen getroffen, met name Provence-Alpes-Côte d'Azur, Bretagne en de Loireregio.Vooral baby'sBaby's jonger dan één jaar worden het meest getroffen: zo'n 8 op de 100.000. Zij mogen nog niet gevaccineerd worden en betalen het gelag voor een ontoereikende dekkingsgraad in hun omgeving, zegt infectioloog dr. Daniel Levy-Bruhl van Santé Publique France. Ook zwangere vrouwen en patiënten met immuundeficiëntie zijn risicogroepen. Inenting tegen mazelen maakt sinds begin dit jaar wel deel uit van de elf verplichte kindervaccins.De overheid roept zorgprofessionals op om zich te laten inenten. Verder moeten ze systematisch de vaccinatiestatus nagaan van alle patiënten ouder dan één jaar en geboren na 1980 - er wordt vanuit gegaan dat oudere mensen wellicht al mazelen gehad hebben.