In Lille, op een boogscheut van de Belgische grens, zijn sinds begin januari vijf gevallen van mazelen vastgesteld. In Vlaanderen werd er dit jaar al één geval aangegeven, in Wallonië waren er eind vorig jaar drie.
De vijf in Lille zijn studenten op dezelfde campus (de Cité scientifique) en een onderzoeker. Er zou een duidelijke link zijn met de epidemie onder studentenmiddens in Bordeaux. Een van de vijf zou tijdens de kerstvakantie een vriend van de universiteit van Bordeaux hebben bezocht en begon begin januari de symptomen te vertonen. De persoon in kwestie was niet gevaccineerd.
Alle studenten aan de universiteit van Lille hebben intussen een mail gekregen met de raad om hun vaccinatiestatus na te gaan en bij twijfel hun arts of de gezondheidsdienst van de unief te contacteren. Dat is ook het geval voor het onderwijzend personeel.
Eerder kregen de Franse artsen van de overheid al de raad om zich indien nodig tegen de mazelen te laten inenten. Er zijn bij onze zuiderburen meerdere epidemiologische haarden. Recent nog overleed een 32-jarige dame in Poitiers aan de gevolgen van de ziekte.
Vlaanderen en Wallonië
Uit cijfers van het agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat er in Vlaanderen dit jaar al één geval van mazelen is aangegeven. Vorig jaar waren dat er 41, zowat het dubbele van het jaar voordien.
In Wallonië waren er eind vorig jaar drie gevallen. Sinds eind december 2016 was er onder de taalgrens sprake van een epidemie, met tot 31 december 2017 in totaal 298 gevallen. Iets minder dan de helft (43%) vereiste een ziekenhuisopname wegens complicaties. Minstens vijf mensen kwamen er op de intensieve zorg terecht.
Het Waalse Aviq (Agence pour une vie de qualité) en het ONE (de tegenhanger van Kind en Gezin) lanceerden eerder dit jaar een campagne om vaccinatie te promoten. Die richt zich ook tot zorgverstrekkers - zij maakten 12% uit van de gevallen in 2017.
De vijf in Lille zijn studenten op dezelfde campus (de Cité scientifique) en een onderzoeker. Er zou een duidelijke link zijn met de epidemie onder studentenmiddens in Bordeaux. Een van de vijf zou tijdens de kerstvakantie een vriend van de universiteit van Bordeaux hebben bezocht en begon begin januari de symptomen te vertonen. De persoon in kwestie was niet gevaccineerd.Alle studenten aan de universiteit van Lille hebben intussen een mail gekregen met de raad om hun vaccinatiestatus na te gaan en bij twijfel hun arts of de gezondheidsdienst van de unief te contacteren. Dat is ook het geval voor het onderwijzend personeel.Eerder kregen de Franse artsen van de overheid al de raad om zich indien nodig tegen de mazelen te laten inenten. Er zijn bij onze zuiderburen meerdere epidemiologische haarden. Recent nog overleed een 32-jarige dame in Poitiers aan de gevolgen van de ziekte.Vlaanderen en WalloniëUit cijfers van het agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat er in Vlaanderen dit jaar al één geval van mazelen is aangegeven. Vorig jaar waren dat er 41, zowat het dubbele van het jaar voordien.In Wallonië waren er eind vorig jaar drie gevallen. Sinds eind december 2016 was er onder de taalgrens sprake van een epidemie, met tot 31 december 2017 in totaal 298 gevallen. Iets minder dan de helft (43%) vereiste een ziekenhuisopname wegens complicaties. Minstens vijf mensen kwamen er op de intensieve zorg terecht. Het Waalse Aviq (Agence pour une vie de qualité) en het ONE (de tegenhanger van Kind en Gezin) lanceerden eerder dit jaar een campagne om vaccinatie te promoten. Die richt zich ook tot zorgverstrekkers - zij maakten 12% uit van de gevallen in 2017.