Dat zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een interview met Artsenkrant. Twee thema's staan centraal in het gesprek: de zogenaamde 'sokkelwet' en de hervorming van de Orde der artsen.

De sokkelwet bouwt voort op KB 78. Een belangrijke nieuwigheid daarbij is dat een Federale Commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg wordt ingevoerd. Die is opgedeeld in een Nederlands- en een Franstalige kamer. De Kamers nemen de belangrijkste bevoegdheden van de Provinciale Geneeskundige Commissies over. Ze zullen onder meer toezicht houden op het visum en het portfolio van alle gezondheidszorgbeoefenaars. Dat portfolio is een soort professionele e-ID van de zorgverlener. Hiermee hoopt De Block ook het probleem van de vele medische subspecialismen en subsubspecialismen voor eens en altijd de wereld uit te helpen.

Tweede grote brok in het interview is de hervorming van de Orde der artsen. Transparantie staat centraal. Er komt een nieuwe federale raad waarin patiëntenorganisaties een plaats krijgen. Nieuw is ook dat de voorzitter van de Orde niet langer een magistraat maar een arts zal zijn. Verder neemt de federale raad heel wat bevoegdheden over van de provinciale raden. Dat worden louter administratieve antennes. Tuchtrecht en -sancties krijgen een modern kleedje aangepast. Patiënten worden voortaan gehoord en zittingen kunnen publiek zijn. Ook nieuw is dat de klager - patiënt of arts - tijdens de onderzoeksfase stukken aan het dossier kan toevoegen.

Tot slot licht minister De Block de nieuwe ziekenhuisfinanciering en de netwerken toe.

Lees het volledige interview met minister De Block vandaag in Artsenkrant.

Dat zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een interview met Artsenkrant. Twee thema's staan centraal in het gesprek: de zogenaamde 'sokkelwet' en de hervorming van de Orde der artsen.De sokkelwet bouwt voort op KB 78. Een belangrijke nieuwigheid daarbij is dat een Federale Commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg wordt ingevoerd. Die is opgedeeld in een Nederlands- en een Franstalige kamer. De Kamers nemen de belangrijkste bevoegdheden van de Provinciale Geneeskundige Commissies over. Ze zullen onder meer toezicht houden op het visum en het portfolio van alle gezondheidszorgbeoefenaars. Dat portfolio is een soort professionele e-ID van de zorgverlener. Hiermee hoopt De Block ook het probleem van de vele medische subspecialismen en subsubspecialismen voor eens en altijd de wereld uit te helpen.Tweede grote brok in het interview is de hervorming van de Orde der artsen. Transparantie staat centraal. Er komt een nieuwe federale raad waarin patiëntenorganisaties een plaats krijgen. Nieuw is ook dat de voorzitter van de Orde niet langer een magistraat maar een arts zal zijn. Verder neemt de federale raad heel wat bevoegdheden over van de provinciale raden. Dat worden louter administratieve antennes. Tuchtrecht en -sancties krijgen een modern kleedje aangepast. Patiënten worden voortaan gehoord en zittingen kunnen publiek zijn. Ook nieuw is dat de klager - patiënt of arts - tijdens de onderzoeksfase stukken aan het dossier kan toevoegen.Tot slot licht minister De Block de nieuwe ziekenhuisfinanciering en de netwerken toe.