In 1973 werd Paul Rutgeerts arts. Vervolgens specialiseerde hij verder in interne geneeskunde. Zij benoeming tot staflid gastro-enterologie volgde in 1978. In 1981 werd hij docent aan de KU Leuven en gewoon hoogleraar in 1990.

IBD en endoscopie

Zijn belangrijkste onderzoeksdomeinen zijn de behandeling van inflammatory bowel disease (IBD), klinische genetica en immunologie en endoscopie bij IBD. Tevens was professor Rutgeerts lid van het bestuurscomité van het UZ Leuven, voorzitter van de klinische IBD unit, de IBD clinical trials Group en de IBD onderzoeksgroep.

Onder meer was de aflijvige ook 'honorary fellow' van de American Gastroenterological Association Fellow en actief bij vele professionele organisaties voor gastro-enterologie. Hij adviseerde onder meer ook de European Working Party over Epidemiology and Pathogenesis of IBD. Met zijn werk won Rutgeerts verschillende prijzen waaronder de internationale Herbert Falk Foundation Award in 2010.

600 artikels

Prof. Rutgeerts was lid van vele editorial boards, reviewer voor diverse wetenschappelijke tijdschriften en (co)auteur van meer dan 600 peer-reviewed artikels in internationale tijdschriften.

"De UZ Leuven," zo luidt het tot slot in het bericht naar aanleiding van zijn overlijden, "zal prof. Rutgeerts herinneren als een uitzonderlijk, bezield clinicus en academicus met grote internationale uitstraling. Hij was bijzonder gedreven voor wetenschappelijke ontwikkelingen in de endoscopie en in inflammatoire darmziekten. Ook was zijn inzet voor de patiënten en jonge clinici in hun opleiding bijzonder groot."

In 1973 werd Paul Rutgeerts arts. Vervolgens specialiseerde hij verder in interne geneeskunde. Zij benoeming tot staflid gastro-enterologie volgde in 1978. In 1981 werd hij docent aan de KU Leuven en gewoon hoogleraar in 1990. Zijn belangrijkste onderzoeksdomeinen zijn de behandeling van inflammatory bowel disease (IBD), klinische genetica en immunologie en endoscopie bij IBD. Tevens was professor Rutgeerts lid van het bestuurscomité van het UZ Leuven, voorzitter van de klinische IBD unit, de IBD clinical trials Group en de IBD onderzoeksgroep. Onder meer was de aflijvige ook 'honorary fellow' van de American Gastroenterological Association Fellow en actief bij vele professionele organisaties voor gastro-enterologie. Hij adviseerde onder meer ook de European Working Party over Epidemiology and Pathogenesis of IBD. Met zijn werk won Rutgeerts verschillende prijzen waaronder de internationale Herbert Falk Foundation Award in 2010. Prof. Rutgeerts was lid van vele editorial boards, reviewer voor diverse wetenschappelijke tijdschriften en (co)auteur van meer dan 600 peer-reviewed artikels in internationale tijdschriften. "De UZ Leuven," zo luidt het tot slot in het bericht naar aanleiding van zijn overlijden, "zal prof. Rutgeerts herinneren als een uitzonderlijk, bezield clinicus en academicus met grote internationale uitstraling. Hij was bijzonder gedreven voor wetenschappelijke ontwikkelingen in de endoscopie en in inflammatoire darmziekten. Ook was zijn inzet voor de patiënten en jonge clinici in hun opleiding bijzonder groot."