Het gaat om twaalf urologen en vijf specialisten in opleiding van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), AZ Vesalius (Tongeren), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en Sint-Trudoziekenhuis (Sint-Truiden), samen goed voor zo'n 2.000 bedden. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen de grootste urologiedienst in België.

Het doel van deze associatie? Verregaand samenwerken en taken verdelen, om zich zo verder te specialiseren in specifieke domeinen en uiteindelijk de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De associatie biedt voor alle betrokkenen voordelen, aldus dr. Koen Van Renterghem, diensthoofd urologie van het Jessa Ziekenhuis en voortrekker van het project, in De Standaard. De patiënt wordt behandeld door de meest gespecialiseerde arts, de huisarts moet niet langer op zoek naar de beste uroloog voor zijn patiënt, en de urologen zelf zijn verlost van de onderlinge concurrentie en van de stress om ingrepen te moeten doen waarmee ze niet vertrouwd zijn.

Het project speelt ook in op de regionale ziekenhuisnetwerken die Maggie De Block voor ogen heeft, zodat de prikkel om alle diensten, functies en zorgprogramma's in elk ziekenhuis aan te bieden vermindert.

In 2015 kondigden zeven Antwerpse ziekenhuizen reeds hun samenwerking aan op het vlak van robotgeassisteerde radicale prostatectomie in het Centrum voor Robotheelkunde.

Het gaat om twaalf urologen en vijf specialisten in opleiding van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), AZ Vesalius (Tongeren), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en Sint-Trudoziekenhuis (Sint-Truiden), samen goed voor zo'n 2.000 bedden. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen de grootste urologiedienst in België.Het doel van deze associatie? Verregaand samenwerken en taken verdelen, om zich zo verder te specialiseren in specifieke domeinen en uiteindelijk de kwaliteit van zorg te verbeteren. De associatie biedt voor alle betrokkenen voordelen, aldus dr. Koen Van Renterghem, diensthoofd urologie van het Jessa Ziekenhuis en voortrekker van het project, in De Standaard. De patiënt wordt behandeld door de meest gespecialiseerde arts, de huisarts moet niet langer op zoek naar de beste uroloog voor zijn patiënt, en de urologen zelf zijn verlost van de onderlinge concurrentie en van de stress om ingrepen te moeten doen waarmee ze niet vertrouwd zijn. Het project speelt ook in op de regionale ziekenhuisnetwerken die Maggie De Block voor ogen heeft, zodat de prikkel om alle diensten, functies en zorgprogramma's in elk ziekenhuis aan te bieden vermindert.In 2015 kondigden zeven Antwerpse ziekenhuizen reeds hun samenwerking aan op het vlak van robotgeassisteerde radicale prostatectomie in het Centrum voor Robotheelkunde.