Ten einde te weten te komen hoe collega's hierover denken, heeft dokter Ilse Dapper een enquête opgesteld. De GZA-intensivist en AK-columnist interesseert zich al heel wat jaren voor leiderschap en andere persoonlijke skills met haar bijscholingsinitiatief iDeeLAB (zie het eerder verschenen artikel daarover in Artsenkrant). "Elke bijscholing bestaat uit twee delen, een medisch luik en een luik vaardigheidstraining", brengt dr. Dapper in herinnering. "Als ziekenhuisarts word je meestal verondersteld een leiderschapsrol op te nemen, maar niet iedereen heeft het gevoel daarvoor over de juiste skills te beschikken."

Dokter Dapper beseft naar eigen zeggen dat wie deze bijscholingen volgt, zich al in meer of mindere mate interesseert voor leiderschap en alles wat daarrond hangt. En dus wil ze graag weten hoe andere collega's in de sector hier tegenover staan, én hen helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. "Bij 'leiderschap' denken we nog te vaak aan diensthoofden, medisch directeurs, ... en vaardigheden die specifiek voor deze verantwoordelijke functies nodig zijn. Maar leiderschap gaat breed: van 'feedback geven', 'beter communiceren', 'omgaan met verschillende persoonlijkheidstypes', tot 'tijd beter managen', 'omgaan met onderliggende frustraties' enzovoort. Vaardigheden die ook de diensthoofden van morgen kunnen gebruiken."

Concreet moeten de antwoorden als inspiratie dienen voor het ontwikkelen van een aantal workshops rond leiderschap, vertelt dr. Dapper. "Ik wil vooral iets wakker maken bij collega's, hen laten stilstaan bij skills die ze nodig hebben om efficiënter te functioneren en dit zowel op als naast de werkvloer."

Het achterliggende streven is om meer care in de healthcare te brengen. "Nog te vaak hoor of zie je dat collega's de good vibes kwijt die het artsenberoep zo mooi maken. Door frustraties, fricties, ..." Terwijl het helemaal niet zo ver hoeft te komen, zegt dr. Dapper. "Maar dan moeten ze daar uiteraard wel de juiste tools voor hebben."

Wil u graag meewerken aan het project van dokter Dapper? De enquête over leiderschap kan u hier invullen.

Ten einde te weten te komen hoe collega's hierover denken, heeft dokter Ilse Dapper een enquête opgesteld. De GZA-intensivist en AK-columnist interesseert zich al heel wat jaren voor leiderschap en andere persoonlijke skills met haar bijscholingsinitiatief iDeeLAB (zie het eerder verschenen artikel daarover in Artsenkrant). "Elke bijscholing bestaat uit twee delen, een medisch luik en een luik vaardigheidstraining", brengt dr. Dapper in herinnering. "Als ziekenhuisarts word je meestal verondersteld een leiderschapsrol op te nemen, maar niet iedereen heeft het gevoel daarvoor over de juiste skills te beschikken."Dokter Dapper beseft naar eigen zeggen dat wie deze bijscholingen volgt, zich al in meer of mindere mate interesseert voor leiderschap en alles wat daarrond hangt. En dus wil ze graag weten hoe andere collega's in de sector hier tegenover staan, én hen helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. "Bij 'leiderschap' denken we nog te vaak aan diensthoofden, medisch directeurs, ... en vaardigheden die specifiek voor deze verantwoordelijke functies nodig zijn. Maar leiderschap gaat breed: van 'feedback geven', 'beter communiceren', 'omgaan met verschillende persoonlijkheidstypes', tot 'tijd beter managen', 'omgaan met onderliggende frustraties' enzovoort. Vaardigheden die ook de diensthoofden van morgen kunnen gebruiken." Concreet moeten de antwoorden als inspiratie dienen voor het ontwikkelen van een aantal workshops rond leiderschap, vertelt dr. Dapper. "Ik wil vooral iets wakker maken bij collega's, hen laten stilstaan bij skills die ze nodig hebben om efficiënter te functioneren en dit zowel op als naast de werkvloer."Het achterliggende streven is om meer care in de healthcare te brengen. "Nog te vaak hoor of zie je dat collega's de good vibes kwijt die het artsenberoep zo mooi maken. Door frustraties, fricties, ..." Terwijl het helemaal niet zo ver hoeft te komen, zegt dr. Dapper. "Maar dan moeten ze daar uiteraard wel de juiste tools voor hebben."Wil u graag meewerken aan het project van dokter Dapper? De enquête over leiderschap kan u hier invullen.