Of het nu gaat over ziekenhuisnetwerken, de digitale revolutie, de kwaliteitswet of een hervorming van de nomenclatuur. Soms is het wetgevend kader er, soms niet helemaal. Zeker is dat er nog heel veel uitvoeringsbesluiten nodig zijn. Vraag is wie daarvoor gaat zorgen. Wie implementeert de erfenis van Maggie De Block? Die vraag hangt uiteraard nauw samen met de kleur van de coalitie na 26 mei. Maakt Open VLD deel uit van de nieuwe regering dan volgt de liberale huisarts-minister wellicht zichzelf op. Dat zou alvast een goede zaak zijn voor de continuïteit en de afwerking van de werven.

Moeten we vrezen dat een eerder links georiënteerde nieuwe minister de klok - lees: de hervormingen - helemaal zal terugdraaien?

Wat als de socialistische familie in noord en zuid een goede beurt maakt en ze opnieuw deel uitmaken van de regering? Idem voor Groen/Ecolo. Al bij al is een liberaal op sociale zaken en volksgezondheid eerder uitzonderlijk. Decennia lang was dit kabinet een socialistisch bolwerk. Van De Galan, Vandenbroucke, Demotte, Onkelinx over Colla, Moureaux tot Busquin... de lijst is lang.

Moeten we vrezen dat een eerder links georiënteerde nieuwe minister de klok - lees: de hervormingen - helemaal zal terugdraaien? Deels wel allicht. Een bocht van 180 graden lijkt echter toch niet erg waarschijnlijk. Sommige hervormingen zijn immers gewoon logisch en liggen in de lijn van de maatschappelijke evolutie.

Tot slot nog een bedenking. Wat met het weer? Krijgen we de weken voor de stembusslag een hittegolf dan speelt dit allicht in de kaart van partijen waarvoor klimaat een belangrijk thema is. Is het daarentegen bar koud voor de tijd van het jaar dan spinnen andere politici hier garen bij. Afwachten. Enkel de tijd zal het ons leren.

Of het nu gaat over ziekenhuisnetwerken, de digitale revolutie, de kwaliteitswet of een hervorming van de nomenclatuur. Soms is het wetgevend kader er, soms niet helemaal. Zeker is dat er nog heel veel uitvoeringsbesluiten nodig zijn. Vraag is wie daarvoor gaat zorgen. Wie implementeert de erfenis van Maggie De Block? Die vraag hangt uiteraard nauw samen met de kleur van de coalitie na 26 mei. Maakt Open VLD deel uit van de nieuwe regering dan volgt de liberale huisarts-minister wellicht zichzelf op. Dat zou alvast een goede zaak zijn voor de continuïteit en de afwerking van de werven.Wat als de socialistische familie in noord en zuid een goede beurt maakt en ze opnieuw deel uitmaken van de regering? Idem voor Groen/Ecolo. Al bij al is een liberaal op sociale zaken en volksgezondheid eerder uitzonderlijk. Decennia lang was dit kabinet een socialistisch bolwerk. Van De Galan, Vandenbroucke, Demotte, Onkelinx over Colla, Moureaux tot Busquin... de lijst is lang. Moeten we vrezen dat een eerder links georiënteerde nieuwe minister de klok - lees: de hervormingen - helemaal zal terugdraaien? Deels wel allicht. Een bocht van 180 graden lijkt echter toch niet erg waarschijnlijk. Sommige hervormingen zijn immers gewoon logisch en liggen in de lijn van de maatschappelijke evolutie.Tot slot nog een bedenking. Wat met het weer? Krijgen we de weken voor de stembusslag een hittegolf dan speelt dit allicht in de kaart van partijen waarvoor klimaat een belangrijk thema is. Is het daarentegen bar koud voor de tijd van het jaar dan spinnen andere politici hier garen bij. Afwachten. Enkel de tijd zal het ons leren.