Op 1 april stapten 43 huisartsenpraktijken, goed voor 111 Nederlandstalige huisartsen, in het nieuwe New Deal-model voor de organisatie en financiering van hun praktijk. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gaat meteen ook van start met een evaluatie van de impact van de New Deal op de zorg, de tevredenheid van de zorgverleners en de ervaringen van patiënten.

Om de evaluatie zo correct mogelijk te laten verlopen, wil het KCE een controlegroep samenstellen met praktijken die ervoor hebben gekozen om niet in de New Deal te stappen. Concreet zoekt het KCE huisartsenpraktijken of wijkgezondheidscentra met meerdere medewerkers (artsen en niet-artsen) die zich ertoe engageren de komende drie jaar niet voor de New Deal te kiezen.

Op drie momenten (mei-juni 2024, eind 2025 en begin 2027) moeten ze anoniem een vragenlijst laten invullen door alle artsen, verpleegkundigen en administratief ondersteunend personeel van de praktijk. Voorts moeten ze tweemaal onder hun patiënten een enquête verspreiden. De eerste enquête zal nog in de loop van dit jaar beschikbaar zijn. Ze moeten er tevens mee akkoord gaan dat bepaalde geaggregeerde gegevens van het IMA over patiënten van de praktijk (bijvoorbeeld het aantal chronische patiënten) anoniem worden geanalyseerd.

Het KCE voorziet een kleine vergoeding per praktijk voor de geïnvesteerde tijd.

Op 1 april stapten 43 huisartsenpraktijken, goed voor 111 Nederlandstalige huisartsen, in het nieuwe New Deal-model voor de organisatie en financiering van hun praktijk. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gaat meteen ook van start met een evaluatie van de impact van de New Deal op de zorg, de tevredenheid van de zorgverleners en de ervaringen van patiënten.Om de evaluatie zo correct mogelijk te laten verlopen, wil het KCE een controlegroep samenstellen met praktijken die ervoor hebben gekozen om niet in de New Deal te stappen. Concreet zoekt het KCE huisartsenpraktijken of wijkgezondheidscentra met meerdere medewerkers (artsen en niet-artsen) die zich ertoe engageren de komende drie jaar niet voor de New Deal te kiezen.Op drie momenten (mei-juni 2024, eind 2025 en begin 2027) moeten ze anoniem een vragenlijst laten invullen door alle artsen, verpleegkundigen en administratief ondersteunend personeel van de praktijk. Voorts moeten ze tweemaal onder hun patiënten een enquête verspreiden. De eerste enquête zal nog in de loop van dit jaar beschikbaar zijn. Ze moeten er tevens mee akkoord gaan dat bepaalde geaggregeerde gegevens van het IMA over patiënten van de praktijk (bijvoorbeeld het aantal chronische patiënten) anoniem worden geanalyseerd.Het KCE voorziet een kleine vergoeding per praktijk voor de geïnvesteerde tijd.