Kartel ontbindt 'akkoord van rechtswege'

05/01/17 om 16:12 - Bijgewerkt op 06/01/17 om 10:55

Het Kartel, bestaande uit ASGB, GBO en Modes, roept de 'ontbinding van rechtswege' in van het akkoord artsen-ziekenfondsen 2016-2017. Het syndicaat doet dit nadat de beperking van de index tot 0,83% in een programmawet gepubliceerd werd in het Staatsblad op 29 december van vorig jaar.

Kartel ontbindt 'akkoord van rechtswege'

© © lev dolgachov

Dat laat Kartel-voorzitter dokter Reinier Hueting weten in een persbericht. Het artsensyndicaat richtte vandaag 5 januari dan ook een aangetekend schrijven aan Jo de Cock, voorzitter van de Nationale Commissie Geneesheren Ziekenfondsen, om de ontbinding te betekenen.

"Het KARTEL betreurt deze situatie, veroorzaakt door Minister De Block en de regering, waardoor een serene sfeer, vereist voor het overleg om kwaliteitsvolle zorg voor alle patiënten te verzekeren, overschaduwd wordt", klinkt het.

In oktober van vorig jaar formuleerden Bvas, Kartel en AADM reeds een gemeenschappelijke eis tot ontbinding van het akkoord. "Voor de artsensyndicaten is de limiet bereikt. Door de eenzijdige besparingen van de minister is het vertrouwen volledig weg en wordt een verdere constructieve samenwerking quasi onmogelijk", luidde het toen.

In afwachting van het antwoord en de acties die zullen volgen op het schrijven blijven de ereloontarieven nog van kracht.