In volle coronacrisis bedachten dr. Mergeay, dr. Stiers en dr. Janssen van het Sint-Dimpna Ziekenhuis Geel een noodconcept voor beademingstoestellen. Normaal is een beademingstoestel bedoeld voor één patiënt. De artsen bedachten een oplossing waarbij twee patiënten aan een en dezelfde ventilator gekoppeld zijn, maar de luchttoevoer toch individueel afgesteld is.

In zwaar getroffen regio's moeten zorgverleners soms een evenwicht vinden tussen de beschikbare middelen en de middelen die hun patiënten nodig hebben. "Als er geen andere oplossingen meer zijn, kan het delen van een enkel toestel tussen meerdere patiënten beter op een zo veilig en doeltreffend mogelijke manier gebeuren" zegt Hannah Pinson van de VUB Applied Physics Research Group en het VUB Data Analytics Lab.

Zij is coördinator van een werkgroep, met meer dan 30 medische specialisten en ingenieurs van ziekenhuizen en universiteiten in België, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, Australië en Canada, die een handleiding opstelde met informatie om meerdere patiënten aan te sluiten op één ventilator.

Die handleiding is nu online beschikbaar volgens het open source-principe. Hannah Pinson: "Het doel is een stevige en eenvoudige differentiële multiventilatieopstelling aan te bieden zonder toegevoegde elektronica of software, eenvoudig te begrijpen en makkelijk te uit te voeren voor ervaren zorgverleners."

Alle benodigde onderdelen zijn beschikbaar in de ziekenhuizen zelf, of in lokale winkels. "Deze online handleiding is met andere woorden overal ter wereld bruikbaar", aldus Pinson nog.

In België zijn zorgverleners nog niet tot deze oplossing moeten overgaan.

Differential Multiventilation International Working Group
© Differential Multiventilation International Working Group
In volle coronacrisis bedachten dr. Mergeay, dr. Stiers en dr. Janssen van het Sint-Dimpna Ziekenhuis Geel een noodconcept voor beademingstoestellen. Normaal is een beademingstoestel bedoeld voor één patiënt. De artsen bedachten een oplossing waarbij twee patiënten aan een en dezelfde ventilator gekoppeld zijn, maar de luchttoevoer toch individueel afgesteld is. In zwaar getroffen regio's moeten zorgverleners soms een evenwicht vinden tussen de beschikbare middelen en de middelen die hun patiënten nodig hebben. "Als er geen andere oplossingen meer zijn, kan het delen van een enkel toestel tussen meerdere patiënten beter op een zo veilig en doeltreffend mogelijke manier gebeuren" zegt Hannah Pinson van de VUB Applied Physics Research Group en het VUB Data Analytics Lab.Zij is coördinator van een werkgroep, met meer dan 30 medische specialisten en ingenieurs van ziekenhuizen en universiteiten in België, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitserland, Australië en Canada, die een handleiding opstelde met informatie om meerdere patiënten aan te sluiten op één ventilator.Die handleiding is nu online beschikbaar volgens het open source-principe. Hannah Pinson: "Het doel is een stevige en eenvoudige differentiële multiventilatieopstelling aan te bieden zonder toegevoegde elektronica of software, eenvoudig te begrijpen en makkelijk te uit te voeren voor ervaren zorgverleners." Alle benodigde onderdelen zijn beschikbaar in de ziekenhuizen zelf, of in lokale winkels. "Deze online handleiding is met andere woorden overal ter wereld bruikbaar", aldus Pinson nog.In België zijn zorgverleners nog niet tot deze oplossing moeten overgaan.