De gegevens hebben betrekking op de periode begin 2013 - eind 2016 en tonen aan dat in 83% van de zwangerschappen vrouwen minstens één voorgeschreven en terugbetaald geneesmiddel hebben genomen. Gemiddeld ging het om vier verschillende medicijnen, zo laten de Onafhankelijke Ziekenfondsen weten. "En dat is niet zonder risico, want over geen enkel geneesmiddel bestaat zekerheid dat het ongevaarlijk is voor moeder en kind", klinkt het.

Uit de analyse die het ziekenfonds maakte, blijkt dat in 7% van de zwangerschappen vrouwen medicatie hebben genomen die potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor de foetus, of die afwijkingen zou kunnen veroorzaken. Bij 4,7% van de zwangerschappen gaat het bv. om niet-steroïdale ontstekingsremmers als diclofenac of ibuprofen in het derde trimester.

Het aantal zwangere vrouwen dat potentieel schadelijke geneesmiddelen neemt, hangt af van verschillende factoren, stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen verder vast. Zo speelt de leeftijd een rol: bij 25- tot 30-jarige vrouwen gaat het om 6,7% van de zwangerschappen, bij vrouwen boven de 40 jaar gaat het om 10,9%.

"Dat kan te maken hebben met het feit dat het aantal chronische ziektes stijgt met de leeftijd. Hetzelfde geldt voor vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming genieten. Bij hen is er sprake van potentieel gevaarlijke medicatie tijdens 8,8% van de zwangerschappen, tegenover 6,6% bij vrouwen zonder verhoogde tegemoetkoming", zo analyseert het ziekenfonds.

De gegevens hebben betrekking op de periode begin 2013 - eind 2016 en tonen aan dat in 83% van de zwangerschappen vrouwen minstens één voorgeschreven en terugbetaald geneesmiddel hebben genomen. Gemiddeld ging het om vier verschillende medicijnen, zo laten de Onafhankelijke Ziekenfondsen weten. "En dat is niet zonder risico, want over geen enkel geneesmiddel bestaat zekerheid dat het ongevaarlijk is voor moeder en kind", klinkt het.Uit de analyse die het ziekenfonds maakte, blijkt dat in 7% van de zwangerschappen vrouwen medicatie hebben genomen die potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor de foetus, of die afwijkingen zou kunnen veroorzaken. Bij 4,7% van de zwangerschappen gaat het bv. om niet-steroïdale ontstekingsremmers als diclofenac of ibuprofen in het derde trimester. Het aantal zwangere vrouwen dat potentieel schadelijke geneesmiddelen neemt, hangt af van verschillende factoren, stellen de Onafhankelijke Ziekenfondsen verder vast. Zo speelt de leeftijd een rol: bij 25- tot 30-jarige vrouwen gaat het om 6,7% van de zwangerschappen, bij vrouwen boven de 40 jaar gaat het om 10,9%."Dat kan te maken hebben met het feit dat het aantal chronische ziektes stijgt met de leeftijd. Hetzelfde geldt voor vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming genieten. Bij hen is er sprake van potentieel gevaarlijke medicatie tijdens 8,8% van de zwangerschappen, tegenover 6,6% bij vrouwen zonder verhoogde tegemoetkoming", zo analyseert het ziekenfonds.