Er bestaat geen veilig gebruik van zonnebanken", stelt het Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico's (SCHEER) van de Europese Commissie. Daarmee wijst de Commissie heel duidelijk met de vinger naar de zonnebanksector als belangrijke veroorzaker van huidkanker. Omdat artsen een uiterst belangrijke bron van gezondheidsinformatie voor hun cliënteel zijn, redden zij levens wanneer zij de zonnebank afraden.

Melanome en niet-melanome huidkankers samen zijn de meest voorkomende, maar ook de meest voorkombare kankers. De nieuwste cijfers voor België (2014) zijn opnieuw fors gestegen tot 35.000 nieuwe diagnoses per jaar. Dat komt enkel en alleen doordat we onvoorzichtig omspringen met UV-straling.

Deze huidkankerepidemie kost de Belgische samenleving vandaag elk jaar 106 miljoen euro en zal in 2034 een cumulatieve kost van 3,5 miljard euro tellen. Ze kan worden geremd door o.a. het afschaffen van de zonnebanken. Zo blijkt uit een studie, uitgevoerd door de UGent in opdracht van Stichting tegen Kanker.

Wat zijn de finale conclusies van SCHEER?

  • UV-straling door zonnebanken is een compleet carcinogeen omdat het zowel kanker kan veroorzaken als bevorderen;Er is sterk bewijs dat de UV-straling van zonnebanken verschillende huidkankers veroorzaakt (melanoom, plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom) en ook oogkanker kan veroorzaken;Er is GEEN VEILIGE LIMIET voor blootstelling: elke blootstelling verhoogt het risico op huidkanker.

Wat kan een huisarts doen?

Huisartsen zijn voor de meeste Belgen de belangrijkste bron van betrouwbare medische informatie. Daarom is duidelijke informatie geven over de gevolgen van zonnebankgebruik, de beste manier om gedragsverandering te initiëren. Net als bij sigaretten zoeken gebruikers allerlei argumenten om hun gedrag goed te praten en ze worden hierin gretig gesteund door de zonnecentrumuitbaters. Het advies rond UV-straling is echter in een paar woorden samen te vatten: vermijd overdreven blootstelling, bescherm je voldoende met kledij, hoofddeksel en zonnebril en smeer de blootgestelde huid voldoende en regelmatig in. Wat betreft de zonnebanken is het advies nog eenvoudiger: behoudens enkele huidziekten, is er geen enkele gezondheidsreden om zonnebanken aan te raden.

Het uitzicht van President Trump alleen al is een stevig argument tegen het artificiële bruinen op de zonnebank.

FABELS ROND HUIDKANKER

Het uitzicht van President Trump alleen al is een stevig argument tegen het artificiële bruinen op de zonnebank. Maar er is nu ook het SCHEER rapport dat definitief kom af maakt met de 'alternatieve feiten' die de sector blijft spuien. Enkele populaire fabels:

  • De zonnebank kan vitamine D niveau boosten. Iedere huisarts heeft vitamine-D deficiënte patiënten, maar de zonnebank kan niet als oplossing worden voorgesteld. Hoewel UV-straling de synthese van vitamine D stimuleert, is hetzelfde spectrum van UV-straling carcinogeen. In onze regio is dagelijkse korte blootstelling (20 minuten) aan zonlicht genoeg voor voldoende vitamine D synthese. Indien er toch een tekort optreedt, zijn het nemen van orale vitamine D supplementen of aanpassingen aan de voeding een efficiënte en veilige oplossing.
  • Voorbruinen is gezond. De pigmentatie geïnduceerd door kunstmatige UV-stralen biedt slechts zeer weinig bescherming tegen DNA-beschadiging door UV afkomstig van de zon. Tests hebben aangetoond dat die pigmentatie gelijkwaardig is aan een zonnebrandcrème met een 'Sun Protection Factor' (SPF) van 3. Ook het risico op zonnebrand vermindert niet. De mythe van voorbruinen is des te gevaarlijker omdat mensen hun tijd in de zon verlengen door een vals gevoel van bescherming.
  • Onder de zonnebank bruin je gecontroleerd. Zonnebank Uv-straling wordt onterecht als 'veilige UV-straling' gezien. Er is echter geen enkel verschil tussen kunstmatige en natuurlijke UV-straling. Wat wel verschilt, is de intensiteit: zonnebankgebruikers zijn blootgesteld aan veel hogere doses UV dan wat natuurlijk voorkomt in onze regio of op het aardoppervlak.
  • Een paar keer zonnebank kan geen kwaad. Het staat vast dat er een 'dose response' effect is. Hoe vaker je zont op de zonnebank hoe slechter. Vanaf de eerste keer verhoogt het risico, voor personen die onder de 30 jaar starten met de zonnebank zelfs met 75%. Wat ook klopt is dat je meer ontradingseffect hebt met de boodschap dat zonnebanken rimpels veroorzaken dan met de boodschap dat je er huidkanker van krijgt.
Er bestaat geen veilig gebruik van zonnebanken", stelt het Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico's (SCHEER) van de Europese Commissie. Daarmee wijst de Commissie heel duidelijk met de vinger naar de zonnebanksector als belangrijke veroorzaker van huidkanker. Omdat artsen een uiterst belangrijke bron van gezondheidsinformatie voor hun cliënteel zijn, redden zij levens wanneer zij de zonnebank afraden. Melanome en niet-melanome huidkankers samen zijn de meest voorkomende, maar ook de meest voorkombare kankers. De nieuwste cijfers voor België (2014) zijn opnieuw fors gestegen tot 35.000 nieuwe diagnoses per jaar. Dat komt enkel en alleen doordat we onvoorzichtig omspringen met UV-straling. Deze huidkankerepidemie kost de Belgische samenleving vandaag elk jaar 106 miljoen euro en zal in 2034 een cumulatieve kost van 3,5 miljard euro tellen. Ze kan worden geremd door o.a. het afschaffen van de zonnebanken. Zo blijkt uit een studie, uitgevoerd door de UGent in opdracht van Stichting tegen Kanker. Wat zijn de finale conclusies van SCHEER?Wat kan een huisarts doen?Huisartsen zijn voor de meeste Belgen de belangrijkste bron van betrouwbare medische informatie. Daarom is duidelijke informatie geven over de gevolgen van zonnebankgebruik, de beste manier om gedragsverandering te initiëren. Net als bij sigaretten zoeken gebruikers allerlei argumenten om hun gedrag goed te praten en ze worden hierin gretig gesteund door de zonnecentrumuitbaters. Het advies rond UV-straling is echter in een paar woorden samen te vatten: vermijd overdreven blootstelling, bescherm je voldoende met kledij, hoofddeksel en zonnebril en smeer de blootgestelde huid voldoende en regelmatig in. Wat betreft de zonnebanken is het advies nog eenvoudiger: behoudens enkele huidziekten, is er geen enkele gezondheidsreden om zonnebanken aan te raden.FABELS ROND HUIDKANKERHet uitzicht van President Trump alleen al is een stevig argument tegen het artificiële bruinen op de zonnebank. Maar er is nu ook het SCHEER rapport dat definitief kom af maakt met de 'alternatieve feiten' die de sector blijft spuien. Enkele populaire fabels: