Vlaams Volksvertegenwoordigers Freya Saeys (Open Vld), Peter Persyn (N-VA) en Cindy Franssen (CD&V) pleiten in een resolutie voor meer sensibilisering en voor duidelijkere richtlijnen rond oordopjes. "Ik zie als huisarts maar al te vaak hoe een constante piep in je oren kan leiden tot concentratiestoornissen, slapeloosheid en in extreme gevallen zelfs tot suïcidale gedachten", zegt Freya Saeys.

Hulp van apotheker en huisarts

Preventieve maatregelen zoals oordopjes kunnen nochtans veel schade beperken. Helaas worden ze nog steeds onvoldoende en ook niet altijd correct gebruikt. "Daarom willen we de apothekers aanspreken. Zij zijn de eerste zorgverlener die patiënten raadplegen, vaak nog voor de huisarts. Ze verkeren dan ook in een ideale positie om hun klanten te informeren over de gevolgen van tijdelijke tinnitus en het correct gebruik van oordopjes", stelt Peter Persyn.

"Mensen weten wat hoge decibels kunnen aanrichten. Dat merken we in de verkoop van oordopjes, zowel de reguliere als de op maat gemaakte. Dat is een uitstekende ontwikkeling. Het probleem is echter dat veel mensen ze op een foute manier gebruiken", zegt Cindy Franssen. Velen houden de oordopjes niet lang genoeg in of plaatsen ze verkeerd. "Een persoonlijk advies van de apotheker, huisarts of de CLB-arts kan dat verhelpen", besluit Freya Saeys.

Vlaams Volksvertegenwoordigers Freya Saeys (Open Vld), Peter Persyn (N-VA) en Cindy Franssen (CD&V) pleiten in een resolutie voor meer sensibilisering en voor duidelijkere richtlijnen rond oordopjes. "Ik zie als huisarts maar al te vaak hoe een constante piep in je oren kan leiden tot concentratiestoornissen, slapeloosheid en in extreme gevallen zelfs tot suïcidale gedachten", zegt Freya Saeys.Hulp van apotheker en huisartsPreventieve maatregelen zoals oordopjes kunnen nochtans veel schade beperken. Helaas worden ze nog steeds onvoldoende en ook niet altijd correct gebruikt. "Daarom willen we de apothekers aanspreken. Zij zijn de eerste zorgverlener die patiënten raadplegen, vaak nog voor de huisarts. Ze verkeren dan ook in een ideale positie om hun klanten te informeren over de gevolgen van tijdelijke tinnitus en het correct gebruik van oordopjes", stelt Peter Persyn. "Mensen weten wat hoge decibels kunnen aanrichten. Dat merken we in de verkoop van oordopjes, zowel de reguliere als de op maat gemaakte. Dat is een uitstekende ontwikkeling. Het probleem is echter dat veel mensen ze op een foute manier gebruiken", zegt Cindy Franssen. Velen houden de oordopjes niet lang genoeg in of plaatsen ze verkeerd. "Een persoonlijk advies van de apotheker, huisarts of de CLB-arts kan dat verhelpen", besluit Freya Saeys.